UA / RU
Підтримати ZN.ua

Під час розкопок в Туреччині знайшли Троянського коня

Дерев'яна конструкція перебувала всередині стін стародавнього міста.

Оновлене. Видання Naked science зняло новину з публікації, оскільки зазначені вчені працюють в інших університетах, що може свідчити про сфабрикованість публікації. Ми залишаємо новину, але звертаємо вашу увагу на цей факт.

Команда археологів в Туреччині виявила залишки легендарного Троянського коня, повідомляє Naked Science.

Розкопки проводили на пагорбі Гіссарлик, де ще в кінці 1860-х років Герман Шліман знайшов залишки Трої, існування якої в реальності ставили під сумнів.

Вважали, що цей кінь існував тільки в поемах Гомера. А після знахідки Шлімана Трою визнали реально існувавшою легендою, але ось деталі історії її облоги викликали сумніви у вчених.

Археологи в Туреччині знайшли 10 ялинових дощок і балок довжиною близько 15 метрів. Залишки були зібрані в досить дивній формі, тому дослідники припустили, що вони належать Троянському коню.

Вони впевнені, що правильно вирахували знахідку, адже радіовуглецевий аналіз і ще кілька тестів показали, що дерев'яні деталі й інші артефакти датуються XII або XI століттям до нашої ери.

Читайте також: Вчені відкрили новий вид динозаврів, який панував на Землі в епоху пізнього крейдового періоду

А це збігається з датами, які вказували стародавні історики Ератосфен і Прокл про Троянську війну. Крім цього, конструкція споруди також відповідає опису, яке є в багатьох давніх джерелах.

Крім дерев'яних елементів, археологи виявили пошкоджену бронзову табличку з написом "Поверненню додому греки присвячують це підношення Афіні".

Давньогрецький поет Квінт Смірнський також згадує її у своєму епосі "Після Гомера". Він жив в IV столітті до нашої ери. Точний збіг змісту таблички з її античним описом робить ідентифікацію останків Троянського коня максимально правдивою.

Троянський кінь зазвичай асоціюється з епічними поемами Гомера. У восьмій пісні твору "Одіссея" є розповідь про створення самого коня і зазначено, що Трою взяли саме з його допомогою. Згідно з Гомером, всередину конструкції влізли кілька десятків найкращих воїнів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Вельми детально про Троянського коня згадано і в "Енеїді" Вергілія - цей текст написаний за часів правління Августа в Римі.

Знайдені деталі підходять під опис всіх цих легенд і творів, тому, швидше за все, Троянський кінь може бути справжнім.

Нагадаємо, що археологи виявили давньоримську ручку із зображенням сцени страти. Її творець, мабуть, дуже надихнувся стратою, коли людей кидали на роздертя тваринам.