UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Першу в історії сучасної Росії» місію на Місяць перенесли на наступний рік

Необхідний для м'якої посадки прилад визнали таким, що не відповідає технічному завданню.

"Роскосмос" вирішив перенести запуск місії "Луна-25" наступного року, повідомляють росЗМІ. У квітні цього року президент країни-агресора Владімір Путін заявляв, що програма має бути реалізована у третьому кварталі 2022 року, але, вочевидь, все пішло не за планом.

Про те, що запуск перенесено на 2023 рік, повідомив голова "Роскосмосу" Юрій Борисов на Східному економічному форумі, який проходить у Владивостоці. «Так, на жаль», - відповів він на запитання журналістів про те, чи буде зсунуто термін програми.

Читайте також: NASA вибрало потенційні регіони для висадки астронавтів на Місяці

У липні джерела в ракетно-космічній галузі повідомляли росЗМІ, що прилад, необхідний для м'якої посадки автоматичної станції «Луна-25» (доплерівський вимірювач швидкості та дальності ДІСД-ЛР виробництва концерну "Вега" держкорпорації "Ростєх"), визнаний таким, що не відповідає вимогам тех. завдання (ТЗ) за точністю, тому запуск, швидше за все, буде перенесено як мінімум на 2023 рік.

«Луна-25» мала стати першим апаратом, запущеним Росією на орбіту Місяця. Колишній глава «Роскосмосу» Дмітрій Рогозін заявляв, що запуск має відбутися у вересні цього року. 12 квітня Путін також повідомляв, що запуск має відбутися у третьому кварталі і отримав тоді запевнення у тому, що російський держконцерн має вкластися у ці терміни.