UA / RU
Підтримати ZN.ua

Перший український супутник зв'язку "Либідь" запустять у квітні 2014 року

Затримка із запуском супутника "Либідь" пов'язана з технічними проблемами у канадської компанії MDA, яка реалізує проект вартістю 260 млн доларів.

Український супутник зв'язку "Либідь" буде запущено у квітні 2014 року. Про це під час брифінгу у Кабміні повідомив голова Державного космічного агентства Юрій Алексєєв, повідомляє "Укрінформ".

"Ми підписали угоду, що у квітні, у третій декаді, буде проведено запуск цього супутника", - сказав він.

Раніше планувався запуск супутника у 2013 році. Затримка, за словами Алексєєва, пояснюється проблемами з технологічними блоками у розробника канадської компанії MacDONALD, DettwilerаndAssociatesCorporation (MDA).

"Зараз ці блоки на всіх апаратах змінюють. У тому числі і на нашому. Тому вийшла ось така затримка", - додав Алексєєв.

Вартість проекту становить близько 260 млн доларів, а здійснюється він канадською компанією MDA під гарантії українського уряду. Сам апарат виготовляється у Красноярську на ІСС імені академіка М.Ф. Решетньова, а спеціальну апаратуру постачає канадська MDA. Третій щабель супутника виготовляється у НВО ім. Лавочкіна (Москва).

Запуск буде проводити Роскосмос, а після виведення супутника в експлуатацію його обслуговування буде проводити Укркосмос.

"Зараз ми закінчуємо будівельно-монтажні роботи на станції управління в Євпаторії. У цей центр вже прибуло відповідне обладнання з Німеччини, виготовлене на замовлення MDA", - розповів Алексєєв.

Супутник "Либідь" - перший український геостаціонарний телекомунікаційний супутник. Призначається для надання послуг регіонального та зарубіжного телерадіомовлення, безпосереднього телемовлення, надання послуг мультимедіа та інтернет, а також забезпечення передачі даних, телефонії, відеоконференцій на основі VSAT.

Контракт було підписано в 2009 році. Спочатку планувалося, що об'єкт буде виведено на орбіту ще в 2012 році, до футбольного чемпіонату Євро. Але пізніше термін було перенесено на 28 грудня 2013 року. !zn

Читайте також:

Україна з технічних причин відклала запуск свого першого супутника зв'язку

Названо дату запуску першого українського супутника зв'язку

Україна має намір до 2017 року запустити три космічних апарати