UA / RU
Підтримати ZN.ua

Перший надзвуковий автомобіль представлений в Лондоні

Розробники розраховують, що автомобіль Bloodhound поб'є нинішній рекорд швидкості.

В столиці Великобританії практично у завершеному варіанті представлений перший надзвуковий автомобіль Bloodhound, повідомляє ВВС.

Bloodhound повинен побити нинішній рекорд швидкості в 1228 км/год, встановлений у 1997 році іншою британською машиною – Thrust SSC.

Новий автомобіль почне випробування в майбутньому році на спеціально збудованому треку в Південній Африці. Початкова мета – розвинути швидкість в 1287 км/год, однак до 2017 року конструктори розраховують перевищити поріг в 1610 км/ч.

Над вивченням можливостей, розробкою і створенням Bloodhound команда розробників працювала вісім років.

Інженери кажуть, що виставлений на цьому тижні в Лондоні примірник являє собою на 95% закінчений болід. У нього ще буде потрібно встановити ракетну рухову установку – одну з трьох силових установок в цьому автомобілі, а також ряд дрібних аеродинамічних деталей, таких як закінцівки крил і пневматичне гальмо.

"Приголомшливо бачити його в такому вигляді – не в майстерні, а майже готовим до гонок. Я передчуваю реакцію глядачів, вираз їхніх облич", - зазначив старший інженер Марк Чапман.

Відвідувачі цієї експозиції, квитки на яку давно розпродані, побачать також різні типи коліс, які будуть використовуватися на Bloodhound – цільно алюмінієві для встановлення рекордів і надтонкі гумові для пробних виїздів.

Останні, до речі, були перероблені з старих шин бомбардувальників Lightning. По закінченні виставки болід буде доставлений назад в майстерню у Брістоль, щоб дочекатися всіх необхідних комплектуючих.

Щоб досягти швидкості в 1600 км/год, автомобілю треба буде розвинути тягу в 21 тонну. Це буде можливо за допомогою реактивного двигуна, який виробляє Rolls Royce для винищувача Eurofighter Typhoon спільно з норвезько-фінською компанією Nammo.

Третя рухова установка в Bloodhound запозичена у надпотужного восьмициліндрового двигуна автомобіля "Ягуар". Його завданням буде забезпечити роботу насоса, який буде закачувати рідкий окислювач в ракетну камеру згоряння.

Очікується, що близько восьми тисяч людей прийдуть у конференц-комплекс East Wintergarten у Лондоні, щоб у найближчі два дні подивитися на нове диво техніки.

Раніше повідомлялося, що інженери компанії Airbus Марко Прамполини і Йоан Корабеф отримали патент на створення "ультразвукового повітряного судна та необхідного способу пересування по повітрю". Тобто, по суті, створення надзвукового пасажирського літака.