UA / RU
Підтримати ZN.ua

Перший зорепад 2024 року вже розпочався: як його можна спостерігати

Свого піку Квадрантиди досягнуть у ніч із 3 на 4 січня.

Метеорний потік Квадрантиди, який досягне свого піку у 2024 році, вже розпочався. Як повідомляє Forbes з посиланням на Американське метеорне товариство, зорепад розпочався 28 грудня і триватиме до 16 січня.

Пік зорепада припаде на ніч із 3 на 4 січня. Очікується, що в цей час можна буде побачити до 120 зірок, що «падають», на годину. Але це буде на піку, який триватиме лише кілька годин.

Читайте також: Динозаври вимерли б навіть без падіння астероїда – вчені

Квадрантиди слідують за Гемінідами, під час піку яких спостерігалося до 100 «зірок, що падають».

Чому Квадрантиди варто побачити

Хоча це не найвидовищніший, це перший зорепад року. З початку нового сонячного року Земля пролітає крізь уламки, які у Сонячній системі залишили комети. Квадрантиди також відомі своїми надзвичайно яскравими метеорами.

Джерелом метеорів, які утворюють зорепад, є астероїд 2003 р. EH1, який, як вважають вчені, у минулому був кометою. Він здійснює оберт навколо Сонця за 5,5 років.

Коли можна спостерігати Квадрантиди

Як уже говорилося, зорепад досягне піку в ніч із 3 на 4 січня. У цей час місяць буде у першій чверті, тому спостерігати за метеорним потоком краще після його заходу, близько опівночі у північній півкулі.

Радіантом - точкою, з якої виходять «зірки, що падають» - є сузір'я Стінний Квадрант, яке офіційно більше не існує. Його виключили із офіційного списку. Сузір'я знаходилося між Волопасом і Драконом, неподалік кінчика «ручки» ковша Великої Ведмедиці.

Це сузір'я видно у небі всю ніч, тобто спостерігати зорепад можна будь-коли. Але варто пам'ятати, що Україна живе в умовах воєнного стану, пов'язаного з повномасштабним вторгненням Росії, у містах діє комендантська година, перебувати на вулиці заборонено.

Нагадаємо, 9 грудня комета Галлея розпочала рух від далекого кінця своєї орбіти до Сонця. 2061 року жителі Північної півкулі зможуть побачити яскраву комету в ранковому небі.