UA / RU
Підтримати ZN.ua

Перший приватний місяцехід розбився під час посадки на супутник Землі

Зв'язок з апаратом зник незадовго до передбачуваної посадки.

Спроба приватного японського зонда Hakuto-R здійснити посадку на Місяць завершилася невдачею. Як повідомляє Space.com, він мав стати першим приватним і першим японським апаратом, який здійснив посадку на супутник Землі.

Але цього не сталося. Компанія ispace втратила зв'язок з апаратом незадовго до того, як він мав м'яко опуститися на поверхню Місяця.

Читайте також: NASA назвала імена астронавтів, які вирушать в місію на Місяць

"Отже, ми маємо припустити, що ми не змогли завершити посадку на поверхню Місяця", - заявив засновник і генеральний директор ispace Такеші Хакамада під час веб-трансляції посадки.

Компанія продовжила спроби зв'язатися з апаратом, але безрезультатно. В результаті вона припустила, що місяцехід здійснив жорстку посадку на Місяць.

"Щоб знайти основну причину цієї ситуації, інженери ispace зараз працюють над докладним аналізом даних телеметрії, отриманих до кінця послідовності посадки, і уточнять деталі після завершення аналізу", - заявили в компанії.

Невдалій спробі запуску передувала майже десятирічна робота ispace. З 2013 по 2018 рік компанія розробляла «Білий кролик» у рамках проекту NASA Lunar X Prize, який пропонував 20 мільйонів доларів першої приватної компанії, яка здійснить посадку на Місяць. Проект завершився без переможця, але ispace продовжила роботу над власним апаратом.

Запуск Hakuto-R відбувся у грудні минулого року за допомогою ракети-носія Falcon 9 компанії SpaceX. На місячну орбіту він вийшов 20 березня.

Нагадаємо, в ніч проти 26 березня Швеція запустила дослідницьку ракету, яка випадково впала в Норвегії.