UA / RU
Підтримати ZN.ua

Перший літак виробництва Ефіопії, захоплений фашистами Італії у 1930-х, повернувся на батьківщину

Літак зберігався у Музеї ВПС Італії з 1941 року.

Італія повернула Ефіопії перший в історії африканської країни створений літак - майже через 90 років після того, як його захопили італійські фашисти в 1935 році, передає The EastAfrican.

"Сьогодні ми святкуємо офіційну передачу "Цехая" італійським урядом. Висловлюю величезну подяку прем'єр-міністру Джорджії Мелоні за її підтримку протягом минулого року у сприянні його поверненню", - заявив 30 січня прем'єр-міністр Абій Ахмед у соцмережі Х.

Передача літака відбулася під час візиту Абія до Риму на Саміт лідерів африканських країн.

Публікація супроводжується фотографіями тепер уже блискучого червоного двомісного літака, який збудували у 1935 році під час правління імператора Хайле Селассіє.

«"Цехай" - перший літак, побудований в Ефіопії в 1935 році спільними зусиллями німецького інженера і пілота імператора герра Людвіга Вебера і ефіопських громадян тієї епохи», – сказав Абій.

Читайте також: Місяць стискається, і це провокує небезпечні для дослідників місяцетруси – вчені

Історики стверджують, що літак доставили до Італії після того, як сили фашистського диктатора Беніто Муссоліні окупували Ефіопію, потім Абіссінію в 1935 році, а наступного року захопили столицю Аддіс-Абебу.

Міністерство оборони Італії заявило, що моноплан, спочатку сріблясто-сірого кольору, здійснив свій перший політ у грудні 1935 року, назвавши його «унікальним екземпляром».

Загалом він налітав 30 годин, «тільки для того, щоб бути покинутим в Аддіс-Абебі у травні 1936 року, до прибуття італійців, які його реквізували», – йдеться у заяві.

Літак названо на честь принцеси Цехай, дочки імператора Селасії. Його перший політ відбувся у грудні 1935 року, коли Вебер пролетів 50 кілометрів від Аддіс-Абеби приблизно за сім хвилин.

Читайте також: У космос вперше запустили 3D-принтер для металу

«"Цехай" є єдиним артефактом авіації 1930-х років, що зберігся», – зазначає державна радіомовна корпорація Ефіопії Fana.

Нагадаємо, раніше дослідники виявили літак Амелії Ерхарт вона зникла над Тихим океаном у 1937 році.