UA / RU
Підтримати ZN.ua

Perseverance знайшов нові свідчення існування річки і озера в минулому Марса

Річка переживала періоди екстремальних повеней.

Марсохід Perseverance, який займається вивченням кратера Джазеро на Марсі, отримав нові докази того, що в далекому минулому тут існувало озера і протікала річка, яка його живила. Свідчення цього помітні на нових знімках, які зробив ровер, повідомляє NASA.

Так, на знімках чітко видно, що в минулому, коли атмосфера Червоної планети була достатньо щільною для того, щоб підтримувати існування води, дельта річки Джазеро пережила затоплення, в ході якого в неї принесло камені й уламки з високогір'я далеко за межами кратера.

Команда місії давно хотіла дослідити дельту річки, оскільки в ній можуть існувати ознаки давнього мікробного життя. Одна з цілей Perseverance - зібрати зразки, які він потім передасть на Землю для того, щоб їх могли вивчити вчені.

Вважається, що за часів існування озера в кратері Джазеро його рівень був достаньо високим для того, щоб вода могла перелитися через його східний край. Так, на орбітальних знімках видно сліди русла річки, яка витікала з нього. У новій статті, заснованій на даних Perseverance, вчені розширюють уявлення про це стародавнє озері.

Так, дослідники з'ясували, що вода в ньому піднімалася і опускалася на кілька десятків метрів перш, ніж озеро повністю висохло. На даний момент невідомо, чи були ці зміни пов'язані з затопленнями або ж з поступовими змінами навколишнього середовища. Вчені з'ясували, що такі коливання спостерігалися і в пізній історії існування озера, коли рівень води в ньому був на 100 метрів нижчим за максимальний.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: На знімки з орбіти Марса потрапив Perseverance, що «спить»

Раніше вчені заявили про те, що катастрофічні повені, які відбувалися в минулому Марса, посприяли формуванню більшості його каньйонів. Таким чином, подібні події змінили ландшафт Червоної планети сильніше, ніж вважалося до цього.