UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пекельне місце: вчені знайшли планету з вітрами з заліза

Вже було відомо, що на ній температура перевищує 2000 градусів.

Вчені знайшли планету з вітрами із заліза

Вчені знайшли планету з вітрами із заліза

Вчені виявили безліч екзопланет, умови на яких кардинально розрізняються. Одним із найекстремальніших світів є WASP-76b – планета, денна температура на якій сягає 2000 градусів. Але виявилося, що вона ще страшніша, ніж вважалося, повідомляє Science Alert.

Планета припливно пов'язана зі своєю зіркою, тому навколо неї дмуть сильні вітри. І вони містять велику кількість атомів заліза, які струмують із нижніх шарів атмосфери у верхні.

Читайте також: Так було і в Сонячній системі: астрономи розкрили секретний рецепт швидкого росту планет

Наразі вченим вже вдалося виявити 5200 екзопланет. Багато хто з них — газові гіганти, такі як Юпітер чи Сатурн, інші — невеликі кам'янисті планети, схожі на Землю.

Одна з таких екзопланет, WASP-76b, останнім часом привернула до себе багато уваги. Це надгарячий газовий гігант, який знаходиться за 640 світлових років від нас у сузір'ї Риб. Планету відкрили у 2013 році, вона знаходиться дуже близько до своєї зірки, здійснюючи оберт навколо неї всього за 1,8 земного дня.

Саме через таку близькість до зірки температури на небесному тілі піднімаються до 2000 градусів вдень. Вважається, що сильне тепло випаровує залізо, яке потім конденсується в рідину на холоднішій нічній стороні та випадає у вигляді залізного дощу.

Тепер група астрономів заявила про те, що на планеті дмухають інтенсивні залізні вітри. У ході дослідження вчені спостерігали за денною стороною планети. Вони використовували спектрограф ESPRESSO, встановлений на Дуже Великому Телескопі Європейської Південної Обсерваторії.

Використовуючи метод, відомий як емісійна спектроскопія високої роздільної здатності, команда вивчила спектр видимого світла. Вчені виявили ознаки присутності заліза і те, що воно переміщається з нижніх рівнів у верхні шари атмосфери.

Раніше вчені знайшли планету, схожу на Землю, яка є відносно недалеко від нас.