UA / RU
Підтримати ZN.ua

Паралізований чоловік відновив здатність ходити за допомогою передавача мозкової активності

Мозкова активність передавалася в спеціальний пристрій, під'єднаний до ніг пацієнта.

Паралізований чоловік відновив здатність ходити

26-річний чоловік, обидві ноги якого були паралізовані, відновив здатність ходити, використовуючи для цього силу думки. Він став першою у світі людиною, чия мозкова активність була записана і передана пристрою стимуляції м'язової активності, вбудованому в ноги. Повідомлення про це було опубліковано виданням New Scientist.

Група дослідників з Університету Каліфорнії в Ірвіні створила алгоритм, який передавав сигнали мозку в пристрій, прикріплений до ніг людини. Перед тим, як перейти до випробувань у реальному часі, доброволець випробував пристрій у віртуальній реальності.

На початковому етапі навчання пацієнт міг контролювати пристрій протягом 77% часу. Лікарям вдалося довести цей показник до 99%. Крім того, лікарі використовували фізичні вправи, для того, щоб поліпшити стан ніг пацієнта.

Після того, як дослідники вирішили, що пацієнт достатньо підготовлений, вони провели експеримент у реальному часі. Під час експерименту чоловік зміг пройти 1,8 метрів, перепочити протягом 30 секунд, і пройти дистанцію, що залишилася, в 3,6 метра.

На даний момент команда займається розробкою більш інвазивного апарату.

Раніше повідомлялося про те, що у США навчилися лікувати параліч, використовуючи "електронну рукавичку". Рукавичка забезпечена вібруючим пристроєм, який працює в комплексі з електронним фортепіано і комп'ютером. Клавіші фортепіано підсвічуються під час програвання різних мелодій. Завдяки спеціальному програмному забезпеченню, MMT за допомогою вібрації "повідомляє" пацієнтові, яким пальцем необхідно натискати на потрібну клавішу.