UA / RU
Підтримати ZN.ua

Палеонтологи знайшли в Індії сотні яєць та гнізда гігантських динозаврів

Вік знахідки оцінюється у 67 мільйонів років.

Вчені з Університету Делі виявили щонайменше 250 скам'янілих яєць і більше 90 гнізд динозаврів, вік яких оцінюється в 67 мільйонів років, повідомляє Hindustan times.

Загалом дослідники знайшли 256 яєць та 92 гнізда титанозаврів – найбільших динозаврів, які колись жили на Землі, – та апатозаврів. Деякі з виявлених інкубаторів є найбільшими ділянками у світі, де були виявлені викопні яйця. Вони були знайдені на трьох ділянках у Мадхья-Прадеш та Гуджараті.

Читайте також: Вчених, які визначили термін падіння "динозаврового астероїда", звинуватили у фальсифікації

За словами вчених, їм вдалося знайти гнізда з одним, двома-чотирма яйцями і навіть одне, в якому містилося одразу 21 викопне яйце. І все це на ділянці радіусом два кілометри.

«Ми виявили, що більшість яєць знаходяться в безпосередній близькості, і, враховуючи високий зріст цих видів динозаврів, це свідчить про те, що батьки, ймовірно, були не в змозі подбати про своїх нащадків», - заявив Гантупаллі Прасад з департаменту геології Університету Делі.

Він також додав, що інші «інкубатори» були знайдені на лінії завдовжки 900 кілометрів від першої ділянки. За словами вчених, це робить виявлений регіон найдовшим місцем гніздування динозаврів, виявленим на даний момент.

Ще одним важливим відкриттям стало «патологічне яйце» з кількома шкаралупами. Це перший випадок виявлення багатошарового яйця рептилії. Це відкриття допоможе вченим простежити схожість між птахами та динозаврами.

«Патологічні яйця зазвичай спостерігаються у птахів, коли яйце повертається до яйцеклітини, а навколо нього розвивається інше яйце. Зазвичай це відбувається, коли тварина перебуває у стані сильного стресу, можливо через повені, виверження вулканів, зміни клімату тощо. Це відкриття може встановити, чому рептилії насправді більше схожі на птахів», — сказав Прасад.

Раніше вченим вдалося знайти останки гібрида птаха та динозавра. У стародавньої істоти була архаїчна, схожа на динозавра, голова у поєднанні з сучаснішим пташиним тілом.