UA / RU
Підтримати ZN.ua

Палеонтологи знайшли паразитів в кістках динозавра

Ймовірно, паразити стали причиною захворювання.

Бразильські вчені вивчили малогомілкову кістку титанозавра і виявили в ній скам'янілих паразитів. Дослідники відзначають, що знахідки викопних паразитів дуже рідкісні, а в кістках динозаврів їх до цього і взагалі не виявляли, повідомляє N+1.

У ході дослідження вчені вивчали малогомілкову кістку дрібного титанозавра, який жив приблизно 82,5 млн років тому на території сучасної Бразилії. Комп'ютерна томографія і гістологічний аналіз зрізів дозволили виявити всередині кістки ділянки серйозних уражень. Вони свідчили, що ящір страждав від остеомієліту - гнійно-некротичного процесу, що руйнує кістки, кістковий мозок і оточуючі м'які тканини.

Крім того, всередині судинних каналів вчені виявили 64 веретеноподібних об'єкти довжиною від 100 до 650 мікрометрів. Додатковий аналіз показав, що вони мають біологічну природу. Вчені вважають, що це одноклітинні паразити, що нагадують сучасних трипаносом. Вони і могли стати причиною розвитку хвороби у титанозавра. Ймовірно, паразити запустили патологічний процес, а потім пошкоджені ділянки заселили хвороботворні бактерії.

Відзначається, що на інших викопних трипаносом - представників роду Paleoleishmania, описаних за зразками з бірманського і домініканського бурштину і які заражали комах, паразити з кістки титанозавра схожі мало: перші були набагато меншими (п'ять-десять мікрометрів в довжину). Тому автори поки дуже обережні у визначенні систематичної приналежності знахідки.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Палеонтологи вперше описали скелет дитинчати величезного динозавра

Раніше в експозиції Музею природних наук Північної Кароліни з'явився перший повний скелет тиранозавра рекса. Експонат є унікальним не тільки набором кісток, а й тим, що тварина загинула в сутичці з іншим гігантом - трицератопсом.