UA / RU
Підтримати ZN.ua

Палеонтологи відкрили новий вид динозаврів зі схожими на крила передніми кінцівками

Динозаври жили близько 90 мільйонів років тому на території Аргентини.

Палеонтологи з Національного дослідницького центру науки і техніки Буенос-Айреса виявили в Патагонії останки Overoraptor chimentoi - нового виду паравесів загону ящіротазові. За словами дослідників, цей динозавр блукав по Землі близько 90 мільйонів років тому, повідомляє Naked science.

Довжина тіла оверораптора сягала 1,3 метра. Він володів довгими і витонченими кінцівками, які нагадували крила, пристосовані для бігу ногами і серповидним кігтем на одному з пальців кожної кінцівки.

"Є ознаки, які відрізняють Overoraptor chimentoi від аргентинських уненлагій, а також від таких двоногих хижаків, як велоцираптори. Аналізуючи його лапи, ми виявили пташині особливості, пов'язані з польотом. Це змушує нас думати, що за філогенетичним деревом Overoraptor chimentoi був ближче до птахів, ніж більшість відомих досі ящерів. ...> Однак наша гіпотеза полягає в тому, що його здатність складати крила все ж повинна була мати іншу функцію, ніж у літаючих птахів, оскільки ця тварина бігала", - заявив один з авторів роботи Фернандо Новас.

Вчені припускають, що передні кінцівки динозавра грали роль в забезпеченні балансу під час гонки, як це відбувається у здатних бігати птахів, наприклад, страусів. Дослідники також відзначають, що виявлений оверораптор тісно пов'язаний з рахонависами - видом вимерлих птахів з роду Rahonavis, що жили в часи верхньомелової доби на території сучасного Мадагаскару і нагадували мікрорапторів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Naked Science

Читайте також: Поліція провела оперативне відпрацювання трьох міст на Донеччині: фоторепортаж

Раніше палеонтологи виявили в Марокко останки хвоста спинозавра. Аналіз знахідки показав, що ці динозаври вміли добре плавати, допомагаючи собі хвостом, як це роблять сучасні крокодили.