UA / RU
Підтримати ZN.ua

Палеонтологи розкрили таємницю загибелі динозаврів Мадагаскару

Загибель динозаврів та інших тварин була пов'язана з цвітінням токсичних водоростей.

Вчені заявили про те, що масова загибель динозаврів Мадагаскару, яка стала причиною утворення гігантського кладовища останків, була викликана цвітінням токсичних водоростей, що отруювали воду, яку пили тварини, повідомляє журнал Science.

На північно-заході Мадагаскару розташовується формація Меварано – кладовище останків тварин, які жили близько 70 мільйонів років тому. Як відзначають дослідники, на невеликій ділянці в третину тенісного корту їм вдалося ідентифікувати 1200 різних видів.

Довгий час дослідники припускали, що динозаври загинули в результаті виверження вулканів, а потоки, які утворювалися в результаті сильних дощів, змивали їхні останки, приносячи їх в один регіон. Разом з тим, положення решток вказує на те, що тварини були поховані там же, де і загинули.

Крім того, те, що вбивало динозаврів, діяло дуже швидко, буквально збиваючи літаючих тварин під час польоту. Тепер же дослідники зіставили вигнуті пози динозаврів, які свідчать про передсмертні конвульсії, і відкладення карбонатів, які вказують на активний ріст водоростей.

На думку вчених, цвітіння водоростей ставало причиною загибелі динозаврів, які приходили на водопій, і тих, які жили в воді.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили рештки унікального арктичного динозавра, який отримав назву Ugrunaaluk kuukpikensis, що означає "стародавня тварина річки Колвілл". У довжину даний динозавр досягав близько 7,5 м. У часи Ugrunaaluk kuukpikensis Арктика була вкрита хвойними лісами, а середньорічна температура була +7 градусів за Цельсієм.