UA / RU
Підтримати ZN.ua

Падіння ринку ПК у 2013 році стало рекордним

Протягом останніх п'яти років основними драйверами ринку ПК були США та країни Азії, але в 2013 році тенденція падіння дісталася і туди.

2013 рік став для ринку персональних комп'ютерів у буквальному сенсі слова чорним роком. Такі висновки випливають з річних звітів аналітичних компаній IDC і Gartner. Дві компанії використовують різні методики розрахунків ринкової продуктивності, але обидві приблизно сходяться в цифрах і заявляють, що в 2013 році ринок ПК впав на 10%, що є найгіршим показником за останнє десятиліття.

Обидві компанії заявляють, що як бізнес, так і кінцеві споживачі знижували витрати на покупку нових ПК і ноутбуків, віддаючи перевагу смартфонам і планшетам.

Згідно з даними Gartner, в 2013 році по всьому світу було продано 315,9 мільйона нових ПК і ноутбуків. У Gartner кажуть, що за динамікою минулий рік став найвиразнішим за всю історію моніторингу комп'ютерного ринку. В IDC більш скромні в оцінці і заявляють про найгірші показники за десятиліття.

Обидві компанії говорять, що протягом останніх п'яти років основними драйверами ринку ПК були США та країни Азії, але в 2013 році тенденція падіння дісталася і туди. Одночасно з цим, масовий споживач все активніше використовував мобільні пристрої для роботи з інтернетом, віддаючи перевагу хмарним сервісам і мобільному софту, а не класичним "коробковим" програмам і операційним системам.

В Gartner кажуть, що 2012 рік теж був негативним, але тоді падіння продажів склало 3,9%, причому, в 2013 року аналітики говорили про катастрофічне падіння. Тепер же, після ще одного року, стало очевидно, що дане падіння було лише попереду.

"Покупці під час канікул та вихідних не поспішали купувати нові ПК і ноутбуки, тоді як смартфони і планшети стали справжніми хітами", - говорить аналітик Gartner Мікако Кітагава.

Згідно з метрикою Gartner, у четвертому кварталі 2013 року продажі на ринку ПК скоротилися на 7% - до 82,6 мільйона штук. Цей квартал став вже сьомим поспіль, коли було показано негативні цифри. В IDC свідчать про падіння на 5,6% за підсумками четвертого кварталу.

Обидві компанії повідомляють, що найбільшим виробником комп'ютерів на ринку є китайська компанія Lenovo, яка остаточно відібрала перше місце у Hewlett-Packard. Lenovo зараз займає 18,1% ринку, причому, за останній квартал вона збільшила продажі на 6,6% у кількісному вимірі. Компанія HP займає 16,4%, скоротивши продажі на 7,2%. На третьому місці розташувалася Dell.

За даними самої Lenovo, компанія у четвертому кварталі поставила на світовий ринок 14 мільйонів ПК.

ТАКОЖ: Смерть ноутбуків як класу призначили на 2017 рік

За словами аналітиків з IDC, зараз ринок ПК фактично є залежним від тієї категорії користувачів, яким потрібні саме ПК, а також тих, хто з якихось причин змушений оновлювати комп'ютери на більш нові. Багато компаній зараз продовжують використовувати в офісах саме ПК, причому, багато з цих компаній прив'язують цикли покупки нового обладнання до циклів виходу нових операційних систем Windows.

Gartner повідомляє, що на американському ринку ПК, як найбільшому, продаж у четвертому кварталі скоротився на 7,5% - до 15,8 мільйона штук. В країнах Європи, Близького Сходу і Африки падіння склало 6,7% - до 25,8 мільйона одиниць продукції.

За словами аналітика IDC Лорен Ловерде, у 2014 році вони прогнозують продовження падіння, яке складе ще, як мінімум, 3,8% від показників 2013 року. На 2015 рік поки очікується зростання в 1%.

Нагадаємо, у квітні 2013 року IDC і Gartner заявили, що зафіксували найбільше падіння продажів ПК за 17 років. !zn

Читайте також:

iPad витіснив нетбуки: до 2015 року вони повністю зникнуть

Смерть ноутбуків як класу призначили на 2017 рік

Intel продемонструвала комп'ютер розміром з SD-карту