UA / RU
Підтримати ZN.ua

Отруйні павуки виявилися здатні переносити стійкі до антибіотиків бактерії

Зазвичай наслідки укусу проходять протягом кількох годин.

Вчені з Великої Британії та Ірландії заявили про те, що павуки Steatoda nobilis виявилися переносниками стійких до антибіотиків бактерій. Зазвичай наслідки їхнього укусу проходять протягом декількох годин, але в деяких випадках вони можуть викликати зараження і стати смертельними, повідомляє Naked science.

Павуків Steatoda часто плутають з чорними вдовами і навіть називають «помилковими вдовами». Але вони небезпечні і самі по собі: їхні укуси викликають сильний біль і нариви. Це стосується і стеатоди шляхетної. Спочатку ці отруйні павуки жили виключно на островах поблизу узбережжя Африки, проте ще в кінці XVIII століття опинилися в Великій Британії, куди їх завезли з торговими кораблями. Тут вони освоїлися, закріпилися - і тепер перетворилися на інвазивний вид. Зараз Steatoda nobilis зустрічають і в континентальній Європі, а також в Північній і Південній Америці.

Яд шляхетних стеатод містить коктейль з нейротоксинів і літичних ферментів, за допомогою яких павуки паралізують жертву і одразу починають її перетравлювати. Для людини цієї отрути недостатньо і біль проходить через кілька годин. Але тепер вчені дізналися, що укуси таких павуків можуть мати і куди більш серйозні наслідки.

Дослідники знайшли в отруті цих павуків цілий виводок бактерій, які можуть викликати хвороби, і стійкі до антибіотиків. У Великій Британії з'являються повідомлення, що укус павука закінчився для жертви некрозом, ампутацією або навіть смертю.

В ході дослідження вчені відловили «помилкових видів», а також ендемічних для Великої Британії видів павуків. Дослідники знайшли на них сліди присутності бактерій 11 різних родів. На стеатодах знайшли 22 види мікробів, 12 з яких можуть викликати інфекції - такі як стафілококи і псевдомонади. Автори показали, що три з них (Pseudomonas putida, Staphylococcus capitis і S. edaphicus) демонструють стійкість до дії антибіотиків різних класів. На щастя, всі вони піддавалися впливу ципрофлоксацину - принаймні, поки не отримали резистентність і до нього.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Вчені виміряли швидкість кидка павуків

Раніше вчені з Нанкинського інституту геології і палеонтології виявили в зразках бурштина, знайдених на півночі М'янми, дивну істоту, що нагадує павука з довгим хвостом.