UA / RU
Підтримати ZN.ua

Опубліковано відео руйнування телескопа Аресібо

1 грудня платформа обрушилася на відбивач телескопа.

Національний науковий фонд США опублікував відео, на яке потрапив момент обвалення телескопа «Аресібо». У ролику, який був знятий з двох точок, можна побачити сам момент руйнування і його наслідки.

Обвалення сталося 1 грудня. Тоді інструментальна платформа телескопа впала на його дзеркало, що призвело до повного руйнування Аресібо. Причиною аварії став обрив середнього з трьох останніх тросів, які підтримували конструкцію.

Перша частина відео знята камерою, встановленою в кімнаті управління, де зазвичай знаходяться наукові співробітники. Друга частина знята дроном, який в момент обвалення інспектував вишку.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Телескоп діаметром 305 метрів працював протягом 57 років. У листопаді було прийнято рішення закрити його після серії аварій.

Читайте також: Телескоп TESS відкрив надземлю і субнептун біля близьких до Сонця зірок

Один з кабелів телескопа Аресібо лопнув в серпні. Тоді він обірвався і утворив дірку в тарілці. Фахівці вивчили конструкцію, а також розробили план з її реконструкції. Інженери вже були готові приступити до ремонту, коли 6 листопада лопнув ще один кабель, що підтримує тарілку, на цей раз основний. В результаті інженери прийшли до висновку, що інші кабелі слабкіші, ніж вважалося до цього, вони вже демонструють небезпечні дрібні розриви. Тому телескоп було вирішено закрити.