UA / RU
Підтримати ZN.ua

Опубліковано повний відеозапис стрибка екстремала Фелікса Баумгартнера зі стратосфери

Минув рік з моменту унікального стрибка людини зі стратосфери, і тільки тепер опубліковано відео, яке дає можливість відчути небезпеку, якої зазнав парашутист.

Через рік після рекордного стратосферного стрибка, який здійснив австрієць Фелікс Баумгартнер, в інтернет викладено відеозапис його польоту, зроблений за допомогою камер на скафандрі.

На відеозаписі показано вид із трьох камер, дані біометрії і самого стрибка. Коли стрибок демонструвався у прямому ефірі, глядачі бачили лише кадри польоту спортсмена з вертольота.

У результаті польоту, здійсненого 14 жовтня 2012 року, Баумгартнер встановив відразу три світові рекорди: з висоти стрибка (38969,4 метра), відстані, яку подолав у вільному падінні (36402,6 метра), і швидкості падіння (1356,6 км/год). Спортсмен вперше в історії подолав швидкість звуку у вільному падінні і збирався побити ще один рекорд з тривалості вільного падіння, але, як можна переконатися, зробити він цього не зміг через те, що почав швидко обертатися і був змушений випустити парашут. У результаті рекорд з тривалості вільного падіння залишився за радянським парашутистом-випробувачем Євгеном Андрєєвим (4 хвилини 30 секунд) і американцем Джозефом Кіттінгером (4 хвилини 36 секунд). Щоправда, Міжнародна авіаційна федерація ці рекорди не визнає.

За стрибком Баумгартнера у прямому ефірі на YouTube спостерігали більше 8 мільйонів користувачів. За кілька годин після публікації відеоролика його встигли подивитися майже 2 мільйони осіб.

Судячи з даних біометрії, найтривожнішим моментом для Баумгартнера був навіть не сам стрибок і не політ, швидший за швидкість звуку, а випуск парашута: у цей час частота серцебиття у нього досягала 194 ударів на хвилину.

Після свого стрибка Баумгартнер вирішив завершити спортивну кар'єру: "Більше не залишилося нічого, чого б я не здійснив. Це був найбільший проект у моєму житті. І я щасливий, що після всіх своїх досягнень вцілів". Він планує написати книгу про свої ризиковані трюки. !zn

Читайте також:

Екстремал Фелікс Баумгартнер про стрибок з висоти 39 км: Це було схоже на пекло (ВІДЕО)

Американець дивом вижив, впавши з висоти 4 км, при цьому знімаючи падіння на відео

Створено костюм "Залізної людини", в якій астронавти зможуть стрибати на Землю з космосу без парашута