UA / RU
Підтримати ZN.ua

OpenAI запускає моделі ШІ, які здатні мислити

Вони призначені для науковців та дослідників.

Компанія OpenAI випустила ШІ-продукт, який, як вона стверджує, здатний мислити, що дозволить вирішувати складні проблеми в математиці, кодуванні та науці, пише Financial Times.

Остання модель штучного інтелекту компанії має кодову назву Strawberry та офіційну – OpenAI o1. Вона є частиною сімейства, що включає дві версії: o1-preview і o1-mini, причому остання розроблена як менша і більш ефективна, призначена в першу чергу для генерації коду.

Як повідомляє OpenAI, моделі створені для вчених і розробників, а не для звичайних користувачів. Компанія заявила, що моделі o1 значно перевершили існуючі моделі, такі як GPT-4o, на відбірковому іспиті до Міжнародної олімпіади з математики, де набрали 83% проти 13% у останньої. 

Від інших моделей генеративного ШІ нова модель відрізняється тим, що має здатність “перевіряти себе”, витрачаючи додатковий час на розгляд різних аспектів запиту перед тим, як відповісти.

Читайте також: Колишній дослідник OpenAI запустить освітню компанію зі ШІ

Міра Мураті, головний технічний директор компанії, вважає, що ці моделі також відкрили нові можливості для розуміння того, як працює ШІ. 

«Ми бачимо, як мислить модель...ми можемо спостерігати за її розумовим процесом, крок за кроком», - сказала вона в інтерв'ю Financial Times.

Нові моделі для вирішення завдань використовують техніку під назвою навчання з підкріпленням. Вони потребують більше часу для аналізу запитів, що робить їх більш дорогими, ніж моделі GPT, але є більш послідовними і витонченими у своїх відповідях.

«Наразі він вивчає різні стратегії для відповіді на ваш запит. І якщо він розуміє, що це не те, він шукає інші стратегії. Якщо він розуміє, що припустився помилки, він може виправити її», - каже Марк Чен, провідний дослідник проекту.

За словами Мураті, для таких додатків, як пошук в Інтернеті, з яким OpenAI експериментує за допомогою інструменту SearchGPT, цей набір моделей може відкрити «нову парадигму пошуку», уможлививши кращі дослідження та пошук інформації.

Експерти галузі вважають, що навчання комп'ютерного програмного забезпечення проводити покрокові міркування і планувати наперед є важливими віхами у винаході штучного загального інтелекту - машин з когнітивними здібностями, подібними до людських. 

Наразі OpenAI o1 доступна для передплатників ChatGPT Plus та Team, а доступ для корпоративних та освітніх користувачів буде відкрито наступного тижня.