UA / RU
Підтримати ZN.ua

Оксфордський словник назвав Rizz словом 2023 року

Rizz — розмовний іменник, який окреслює «стиль, чарівність або привабливість».

Лінгвістичні експерти Оксфордського словника назвали rizz словом року. Термін утворився при скороченні слова «харизма» (charisma), що є незвичним словотвірним способом, зазначають на сайті Oxford University Press.

Rizz також може вживатися як дієслово, наприклад, у словосполученнях «to rizz up», що означає «приваблювати, спокушати або розмовляти (з людиною)». За словами мовних експертів, поширення слова в інших частинах мови може свідчити про те, що слово стає все більш популярним.

Читайте також: Автентичний, X, EGOT і кібуц: американський словник визначив слово року і терміни, які часто шукали

Яким чином обрали слово року

З допомогою понад 30 тисяч користувачів з усього світу Оксфордський словник створив список з восьми слів, які відображають настрої, ідеали та занепокоєння суспільства протягом 2023 року. Згодом було запущено чотириденне голосування, в результаті якого найбільше голосів набрали чотири слова:  rizz, Swiftie, prompt та situationship.

Слова-фіналісти передали лінгвістичним експертам, які на основі бази даних, підрахунку голосів та коментарів громадськості обрали словом 2023 року rizz. На думку мовознавців, rizz — цікавий приклад того, як мова може формуватися, змінюватися і  поширюватися всередині спільнот, перш ніж воно глобально розповсюдиться в суспільстві.  Молоде покоління тепер має онлайн (або інший) простір, де вони можуть мати й самостійно визначати власну мову. Покоління Z має вагомий вплив на суспільство. Відмінності в поглядах і способі життя молоді проявляються в їхній мові. 

«Було неймовірно бачити, як громадськість знову насолоджується участю у виборі слова року. Те, що тисячі людей сперечаються та обговорюють мову, підкреслює її силу, яка допомагає нам зрозуміти, хто ми є, та осмислити те, що відбувається з навколишнім світом. Цікаво бачити, що таке контрастне слово, як rizz, виходить на перший план. Можливо, це говорить про переважний настрій 2023 року, коли все більше з нас відкриваються після кількох складних років і знаходять впевненість у тому, ким ми є», — прокоментувала президентка Oxford Languages Каспер Гратвол.

Раніше лексикографи Кембриджського словника назвали словом року «Галюцинувати», яке означає продукування штучним інтелектом неправдивої інформації.