UA / RU
Підтримати ZN.ua

Оголошено, що китайський луноход "Нефритовий заєць" вийшов з ладу

Проблеми виникли через "складний рельєф місячної поверхні". Відхилення в роботі апарату були виявлені незадовго до того, як луноход знову перейшов у сплячий режим у зв'язку з настанням "місячної ночі".

Китайський луноход "Юйту" ("Нефритовий заєць"), який приземлився на супутнику Землі в середині грудня, достроково припинив роботу через несправності.

Неполадки в системі місяцеходу були виявлені ще 25 січня. Повідомляється, що проблеми виникли з-за складного рельєфу місячної поверхні". Відхилення в роботі апарату були виявлені незадовго до того, як луноход знову перейшов у сплячий режим у зв'язку з настанням "місячної ночі".

Китайський луноход на борту посадкового модуля "Чан'е-3" сів у кратері Залив веселки 14 грудня. Він став першим з 1976 року - після радянського "Луна-24" - штучним об'єктом, який здійснив м'яку посадку на Місяці. У завдання апарату входило дослідження геологічної структури та речовини на поверхні Місяця. Планувалося, що місяцехід працюватиме три місяці.

Китайська програма з вивчення Місяця умовно розділена на три етапи. В ході першого в 2007 році був успішно здійснений запуск апарату "Чан'е-1". Він пропрацював на орбіті Місяця 16 місяців. У результаті була складена тривимірна карта її поверхні з високою роздільною здатністю.

У 2010 році до Місяця був відправлений дослідницький апарат "Чан'е-2" для фотографування районів, в одному з яких повинен приземлитися дослідницький апарат. Запуск "Чан'е-3" і "Чан'е-4" є другим етапом китайської програми по вивченню природного супутника Землі. Він включає в себе вихід апаратів на місячну орбіту і приземлення на поверхню супутника Землі. Згідно з третім етапом на Місяць будуть запущені апарати "Чан'е-5" і "Чан'е-6", основним завданням яких стане доставки на Землю зразків місячних порід. Своїх космонавтів на Місяць Китай планує відправити після 2020 року. !zn

Читайте також:

Японці запропонували встановити на Місяці сонячні панелі

NASA запустило апарат LADEE для вивчення атмосфери Місяця

На Місяці в 2016 році з'явиться приватна обсерваторія

Росія почне випробування пілотованого корабля для польотів на Місяць у 2017 році