UA / RU
Підтримати ZN.ua

Обрив кабелю пошкодив радіотелескоп Аресібо

У тарілці телескопа з'явився пролом довжиною 30 метрів.

Один з найвідоміших радіотелескопів - Обсерваторія Аресібо - тимчасово вийшов з ладу. Як повідомляє Science Alert,  у результаті обриву кабелю діаметром 76 міліметрів в 300-метровому дзеркалі телескопа з'явився пролом довжиною 30 метрів.

Відзначається, що обсерваторію тільки відкрили після тимчасового припинення роботи, пов'язаного з тропічним штормом Ісайя. Разом з тим, її знову довелося закрити через обрив кабелю, який допомагав підтримувати металеву конструкцію.

Поки невідомо, чому кабель обірвався і чи пов'язаний обрив зі штормом. На даний момент інженери оцінюють збитки, завдані телескопу.

Вчені використовують Обсерваторію Аресібо для вивчення потенційно небезпечних астероїдів, які пролітають повз Землю, сподіваючись визначити ймовірність зіткнення досить рано для того, щоб встигнути йому запобігти. Телескоп також використовується для пошуку позаземного життя.

Аресібо був найбільшим радіотелескопом, який мав одну тарілку, в світі протягом кількох десятиліть, поки в 2016 році в Китаї не був побудований 500-метровий сферичний телескоп.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал  з новинами технологій і культури.

Раніше вчені з Обсерваторії Аресібо запропонували новий спосіб захисту Землі від потенційно небезпечних астероїдів. Дослідники пропонують відхилити їх з курсу, прив'язавши до інших небесних тіл.