UA / RU
Підтримати ZN.ua

Новий екіпаж китайської станції здійснив перший вихід у космос

«Космічна прогулянка» пройшла успішно.

Члени екіпажу «Шеньчжоу-17», які знаходяться на борту китайської орбітальної космічної станції, здійснили свій перший вихід у відкритий космос, повідомляє «Синьхуа». 

Астронавти провели випробування сонячного крила основного модуля «Тяньхе» за допомогою роботизованого маніпулятора космічної станції й наземної команди. Троє членів екіпажу Тан Хунбо, Тан Шенцзе і Цзян Сіньлінь працювали сім з половиною годин у відкритому космосі. Після цього астронавти повернулися до лабораторного модуля «Веньтянь».

Читайте також: Китай та ЄС готують до запуску в космос місію "Око омара"

Для «першого китайського космічного мандрівника» Тан Хунбо це був другий вихід у відкритий космос. А Тан Шенцзе став наймолодшим астронавтом країни, який здійснив позакорабельну місію.

Як зазначають у Китайському космічному агентстві, екіпаж підготований до місій у відкритому космосі та пройшов тренування з управління роботизованими маніпуляторами, навчання з порятунку життя в надзвичайних ситуаціях, медичні тренування з порятунку і відпрацювання аварійних ситуацій з повним тиском в системі. 

З моменту прибуття на орбітальний комплекс команда виконала велику кількість місій: ротація екіпажу з астронавтами «Шеньчжоу-16», обслуговування платформи космічної станції, забезпечення життєдіяльності та охорони здоров'я, перевірка та випробування позакорабельних скафандрів, а також перевірка обладнання вантажного корабля «Тяньчжоу-6».

У майбутньому екіпаж «Шеньчжоу-17» буде залучений до наукових космічних експериментів, технічних випробувань, виходів у відкритий космос і встановленні позакорабельних корисних навантажень.

Раніше стало відомо, що загадковий китайський космічний літак вивів на навколоземну орбіту шість невідомих об’єктів. Вчені зафіксували випромінювання від деяких із них.