UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нові дослідження спростували смерть овечки Доллі від артриту

Вчені також стверджують, що Доллі та інші клоновані вівці не старіли передчасно.

Вчені вивчили скелет клонованої овечки Доллі, її дочки Бонні та інших клонованих овець і не знайшли у них ознак передчасного старіння. Свої висновки дослідники опублікували в журналі Scientific Reports.

У Доллі, яка стала першою клонованою вівцею з дорослих стовбурових клітин, у віці 5,5 років був діагностований артрит, що призвело до появи в науковому середовищі дискусій щодо можливості розвитку у клонованих тварин вікових хвороб і передчасного старіння.

У ході дослідження вчені вивчили дані чотирьох овець у віці восьми років, які були клоновані з того ж матеріалу, що і Доллі. В жодної з них не спостерігалося розвитку ознак артриту або передчасного старіння. Потім вчені зробили рентгенівські знімки кісток Доллі та її нащадків і встановили, що ознак розвитку артриту не спостерігається і у них.

На даний момент дослідники намагаються з'ясувати, як саме виникло переконання, що Доллі померла від остеоартриту.

Раніше повідомлялося про те, що в китайському місті Тяньцзінь планується відкриття найбільшого у світі центру по клонуванню тварин. У центрі будуть клонувати корів, коней і собак. Центр буде включати в себе лабораторії, генний банк, а також експозиційні зали. Офіційно озвучена мета створення центру – розвиток тваринництва в країні.