UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нові дані спонукають вчених переглянути історію розселення Homo sapiens

Предки людини розумної кілька разів залишали Африку.

Вчені заявили про те, що предки людини розумної мігрували з Африки не тільки в ході єдиної великої хвилі міграції приблизно 60 тисяч років тому, але виходили за межі континенту і раніше, але не в таких великих кількостях. Висновки дослідників опубліковані в журналі Science.

Вчені проаналізували архаїчну ДНК і скам'янілості стародавніх Homo sapiens, які були виявлені в південно-східній частині Азії. Вік знайдених на території Південного і Центрального Китаю останків, як виявилося, досягав 120 тисяч років. Слід також зазначити, що проведені недавно генетичні дослідження показали, що 2% геному аборигенів, які проживають в Папуа - Новій Гвінеї успадковані від предків, які залишили Африку понад 60 тисяч років тому.

Ці висновки добре співвідносяться з тезою, згідно з якою стародавні Homo sapiens схрещувалися з іншими видами, які проживають за межами Чорного континенту, ще приблизно 200 тисяч років тому. Слід сказати, що геном майже всіх сучасних неафриканців має до 4% неандертальської ДНК. У той же час у меланезійців 5% ДНК успадковані від так званої "денисівської людини" - можливого виду або підвиду вимерлих людей, про який майже нічого не відомо.

Нове відкриття не суперечить тезі про масову міграцію, яка сталася приблизно 60 тисяч років тому, однак служить хорошим підтвердженням того, що перші люди покинули Африку набагато раніше. Це, крім іншого, може в майбутньому ще більше "зістарити" вид Homo sapiens.

Раніше вчені встановили, що гени неандертальців викликають депресії, нікотинову залежність і захворювання шкіри у сучасних людей.