UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нова пляма на Сонці збільшилася втричі за добу

Ймовірно, пляма стане джерелом спалахів у найближчому майбутньому.

Вчені зафіксували на Сонці нову пляму, яка швидко росте та розвертається у бік Землі. Як повідомляє Newsweek, у найближчому майбутньому вона може стати джерелом сонячних спалахів.

Про сонячну пляму повідомив сайт спостережень за сонячною погодою Spaceweather.com. За його даними, структура відома як AR3068 з'явилася з південно-східного боку нашої зірки. За добу пляма збільшилась утричі.

Читайте також: Експерти попереджають про «прямий удар» по Землі внаслідок спалаху на Сонці

Сонячні плями – це темні утворення на поверхні нашої зірки, в яких магнітні поля, створені потоками зарядженої сонячної плазми, злипаються, перш ніж раптово розірватися. В результаті вивільнення енергії запускає сплески випромінювання, які називаються сонячними спалахами, і генеруються вибухові струмені сонячного матеріалу, які називаються викидами корональної маси (CME).

Якщо Земля опиниться на шляху слідування таких викидів, вони можуть вступити у взаємодію з магнітним полем нашої планети. Це, у свою чергу, може призвести до перебоїв у роботі радіозв'язку, електромереж та супутників.

Такі події відомі як геомагнітні бурі. Вони бувають різної сили, а слабкі, як правило, можуть пройти непоміченими для більшості людей. Разом з тим вони можуть призвести до проблем у різних галузях, наприклад, в авіації.

Раніше вчені заявили про те, що посилення сонячної активності змушує супутники, що знаходяться на орбіті Землі, сходити зі своїх орбіт. За прогнозами дослідників, надалі ситуація лише погіршуватиметься.