UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нобелівську премію з медицини присудили за відкриття мікроРНК

Її отримають Віктор Амброс та Гері Равкін.

У Стокгольмі стартував Нобелівський тиждень, під час якого стануть відомі володарі цьогорічної престижної нагороди. За традицією, першими стали відомі лауреати Нобелівської премії у галузі фізіології чи медицини.

Читайте також: Відкрито ще один молекулярний процес у роботі РНК

Цього року премію отримають з Віктор Амброс та Гері Равкін формулюванням "за відкриття мікроРНК та її ролі у посттранскрипційному регулюванні генів".

"Віктор Амброс і Гері Равкін відкрили мікроРНК, новий клас крихітних молекул РНК, які відіграють вирішальну роль у регуляції генів. Їхнє революційне відкриття в маленькому хробаку C. elegans виявило абсолютно новий принцип регуляції генів. Він виявився необхідним для багатоклітинних організмів, у тому числі людини. МікроРНК виявилися фундаментально важливими для розвитку та функціонування організмів", - йдеться у заяві Нобелівського комітету.

Минулого року премію отримали Каталін Каріко та Дрю Вайсман із формулюванням "за відкриття щодо модифікацій нуклеозидних підстав, які дозволили розробити ефективні мРНК-вакцини проти COVID-19".