UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нобелівську премію миру присуджено Всесвітній продовольчій програмі

Нагороду присудили за зусилля по боротьбі з голодом.

У Швеції та Норвегії триває Нобелівський тиждень, в рамках якого називають володарів престижної нагороди цього року. Так, сьогодні в Осло назвали володарів Нобелівської премії миру.

Цього року її отримає Всесвітня продовольча програма з формулюванням "за її зусилля з боротьби з голодом, внесок в покращення умов для миру в районах, який торкнулися військові конфлікти, і за те, що вона діє як рушійна сила в зусиллях щодо запобігання використання голоду в якості зброї війни і конфлікту ".

"Всесвітня продовольча програма - найбільша в світі гуманітарна організація, яка бореться з голодом і сприяє продовольчій безпеці. У 2019 вона надала допомогу 100 мільйонам осіб в 88 країнах, які страждали від відсутності продовольства і голоду... У 2019 році 135 мільйонів осіб страждали від гострого голоду - це найвищий показник за останні роки. Більша частина цього зростання була зумовлена війною і збройними конфліктами ", - йдеться в повідомленні Нобелівського комітету.

Відзначається, що пандемія коронавірусу також привела до зростання кількості людей, які страждають від голоду. У таких країнах як Ємен, Демократична республіка Конго, Нігерія, Південний Судан, Буркіна-Фасо пандемія і збройні конфлікти призвели до зростання кількості людей, що знаходяться на межі виживання. "Перед лицем пандемії Всесвітня продовольча програма продемонструвала вражаючі можливості щодо активізації своїх зусиль", - відзначили в Нобелівському комітеті. У самій організації заявили про те, що "поки у нас немає медичної вакцини, їжа є найкращою вакциною проти хаосу".

Нагорода щорічно вручається Нобелівським комітетом фізичним особам або організаціям, які, на його думку, внесли видатний внесок у зміцнення миру. Нагорода вручається з 1901 року.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Нагадаємо, церемонія вручення Нобелівської премії, яка традиційно проходить в грудні, в цьому році змінює свій формат через пандемію нового коронавірусу. Церемонія вручення премії в Стокгольмському концертному залі скасована, замість неї пройде телевізійна церемонія з включенням з різних країн.

Читайте також: Нобелівську премію з літератури отримає американська поетеса Луїза Глюк

В Осло, де традиційно проходить церемонія вручення Нобелівської премії миру, подія пройде в більш скромному масштабі. Церемонію проведуть не в ратуші, а в Університеті Осло, де вона не проходила з 1990 року. Урочистий банкет також скасували.

Минулого року Нобелівську премію миру отримав прем'єр-міністр Ефіопії Абій Ахмед Алі з формулюванням "за його зусилля щодо досягнення миру і міжнародного співробітництва, і, зокрема, за його рішучу ініціативу щодо врегулювання прикордонного конфлікту з сусідньою Еритреєю".