UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німецький астронавт розповів, як виглядає війна в Україні з МКС

За його словами, екіпаж станції був єдиним у думці про те, що відбувається у нашій країні.

Німецький астронавт Маттіас Маурер, який нещодавно повернувся з Міжнародної космічної станції, розповів, як виглядає війна в Україні з космосу. За його словами, він бачив "блискавку", яка виявилася прольотом ракет, пише Bild.

Маурер розповів, що на початку повномасштабного вторгнення Росії Україна занурилася у пітьму, оскільки освітлення у містах вимкнули. «Фактично, можна було впізнати лише Київ, вся країна довкола нього була суцільною темрявою», - розповів астронавт. Він також поділився, що одного разу бачив блискавку над столицею України та зрозумів, що це були влучення ракет.

Читайте також: Столтенберг вважає, що Путін війною проти України добився абсолютно протилежного до своїх «ультиматумів»

«Вдень над такими містами, як Маріуполь, висіли стовпи чорного диму, які були добре видно неозброєним оком з космосу», - додав Маурер.

За словами астронавта, на МКС не було суперечок щодо війни. «Ми усі згуртована команда. Незабаром з'ясувалося, що ми всі згодні – ми думаємо, що в Україні відбуваються жахливі речі», - заявив Маурер.

Астронавт Європейського космічного агентства повернувся на Землю 6 травня, через шість місяців перебування на МКС.

На даний момент на станції залишаються три астронавти NASA – К'єл Ліндгрен, Боб Хайнс та Джесіка Уоткінс, космонавти «Роскосмосу» Олєг Артем'єв, Дєніс Матвєєв та Сєргєй Корсаков, а також астронавт ESA Саманта Крістофоретті.

Раніше глава "Роскосмосу" Дмітрій Рогозін заявив про те, що Росія все-таки припинить співпрацю зі своїми партнерами в рамках Міжнародної космічної станції. Ймовірно, на такий крок космічне відомство піде через санкції, накладені на країну-агресора через її повномасштабне вторгнення в Україну.