UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нездатність почути співрозмовника в шумній обстановці може бути тривожним дзвіночком

Вона може бути пов'язана із ризиком розвитку деменції.

Слух – це те, що ми сприймаємо дещо, що розуміється само собою. Але нещодавнє дослідження вчених показало, що дорослим людям необхідно бути уважними до змін у слуху, оскільки вони можуть бути пов'язані з розвитком деменції у пізнішому віці, повідомляє Science Alert.

У дослідженні взяли участь понад 80 тисяч осіб віком від 60 років. Воно показало, що у тих, у кого спостерігалися проблеми зі слухом у галасливій обстановці, ризик розвитку деменції був вищим.

Читайте також: Зловживання алкоголем і самотність підвищують ризик ранньої деменції — дослідження

Зазначається, що дослідження має і позитивну сторону. Воно показало, що проблеми зі слухом можуть бути не одним із симптомів деменції, але фактором ризику її розвитку, який може попередити людину та її близьких про можливий розвиток цього стану.

У 2017 році втрата слуху була включена поряд з курінням і відсутністю фізичної активності до дев'яти основних факторів ризику деменції. 2020 року до них додали ще кілька факторів, загальна кількість яких досягла 12.

І важливе у цих чинниках ризику те, що вони є елементами нашого способу життя та загального стану здоров'я, які можна покращити. Відповідно, покращуватиметься і стан здоров'я, а ймовірність виникнення захворювань знизиться.

В опублікованих у журналі Lancet статтях вказувалося, що серед цих 12 факторів втрата слуху може бути найістотнішою. Так, для тих, хто почав втрачати слух у зрілому віці, ризик розвитку деменції в майбутньому був у п'ять разів вищим.

У ході нового дослідження вчені з Оксфордського університету використали дані Британського біобанку - дослідницької бази даних, створеної для виявлення зв'язків між генетикою, факторами довкілля та наслідками для здоров'я значної частини населення Великої Британії.

Вони проаналізували інформацію про 82 тисячі добровольців 60 років і старше, які страждали на деменцію і пройшли оцінку слуху на початку дослідження.

У учасників дослідження тестували слух на «мову в шумі», тобто здатність розрізняти сказане в шумній обстановці. У даному конкретному випадку - здатність розрізняти числа, що вимовляються в супутньому шумі.

Приблизно через 11 років після проведення дослідження у 1285 учасників розвинулась деменція

«В учасників, які мали гірший слух, ризик розвитку деменції був майже вдвічі вищим, ніж у тих, хто мав добрий слух», — заявив Томас Літтлджонс з Оксфордського університету.

У дослідженні цікаво, що близько половини учасників, які погано впоралися з тестом, самі не помітили порушень слуху.

Дослідники також розглянули, чи справді порушення слуху у людей пов'язані з іншими факторами, які, як відомо, впливають на ризик розвитку деменції, такими як соціальна ізоляція та депресія, які можуть виникнути, якщо люди мають проблеми зі слухом. Але доказів такого зв'язку було виявлено недостатньо.

Нагадаємо, раніше Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) заявила про те, що самотність є глобальною загрозою здоров'ю. Генеральний хірург США заявляє, що смертність від самотності можна порівняти з викурюванням 15 сигарет на день.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для встановлення будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!