UA / RU
Підтримати ZN.ua

Небезпечний грибок навчився змінювати свою форму, щоб глибоко проникати в мозок

Відкриття може допомогти медикам розробити ефективніше лікування.

Вчені з Університету Юти заявили, що грибок Cryptococcus neoformans змінює свою форму після того, як потрапляє в тіло господаря, що підвищує ефективність зараження. Це звучить як сюжет фільму жахів, але це реальність, пише Science alert.

У дикій природі грибки виявляють у різних середовищах, від гниючої деревини до курячого посліду. У тілі людини вони демонструють таку ж універсальність, переміщаючись усередині дихальних шляхів та легень. Потрапивши в організм, патоген може стати причиною розвитку багатьох захворювань, у тому числі рідкісного, але потенційно смертельного менінгіту, який супроводжується набряком головного мозку.

Читайте також: Вчені розповіли про тварину, яка може заново виростити мозок

У ході нового дослідження вчені провели спостереження за мишами, які можуть допомогти розробити ефективні методи лікування.

«Клітини криптокока в легенях дуже різноманітні, мають різний розмір та зовнішній вигляд. Тому, коли мій аспірант показав мені фотографії однорідності клітин у мозку, я був шокований. Це передбачає, що є якась дуже вагома причина, через яку тільки ця популяція клітин проникає так далеко в тіло», - заявила патологоанатом Джесіка Браун з Університету Юти.

Вчені вже знали, що у легенях грибок може зрости в 10 разів, тому хотіли дізнатися, чому клітини одного розміру були виявлені так глибоко в організмі господаря. Заражаючи мишей C. neoformans різних розмірів, дослідники виявили, що найменші клітини, як правило, потрапляють у мозок.

Крім того, дослідники виявили зміни на поверхні дрібніших клітин та відмінності в генах, які були активними в цих грибках. На думку вчених, ці «насіннєві клітини» є не просто зменшеними версіями грибка, а чимось зовсім іншим.

Експерименти вчених показують, що такі зміни, ймовірно, спричинені фосфатом. Він вивільняється із клітин-господарів при пошкодженні тканин при інфікуванні. Ймовірно, це є каталізатором змін форми грибка, що дозволяє йому досягти мозку господаря.

В експериментах на мишах подібні клітини змогли дістатися мозку за лічені дні. Дослідники стверджують, що спосіб, яким грибок здатний так швидко адаптуватися до різних середовищ, є ключем до його успішного поширення організмом.

На наступному етапі вчені хочуть перевірити, чи відбуваються такі зміни в організмі людини.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для встановлення будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!