Міжнародна група учених з'ясувала подробиці регіональних дієт неандертальців. Зокрема, дослідникам вдалося виявити сліди грибів і рослин, які є природними джерелами аспірину і пеніциліну. Висновки дослідників опубліковані в журналі Nature.
У ході дослідження вчені вивчили зубний камінь давніх людей, що містив ДНК тваринної і рослинної їжі, якою живилися неандертальці. В результаті було встановлено, що, наприклад, неандертальці, що жили на території сучасної Бельгії, вживали в їжу шерстистих носорогів і диких овець. З іншого боку, люди з Іспанії їли кедрові горіхи, мохи і гриби. У останніх вчені також виявили флюс і запалення шлунка.
З цими захворюваннями неандертальці боролися за допомогою бактерій Penicillium, що продукують антибіотики, які містяться в корі, гілках і листках тополі. Ці ж природні елементи містять саліцилову кислоту (активний компонент аспірину).
Раніше вчені встановили, що гени неандертальців викликають депресії, нікотинову залежність і захворювання шкіри у сучасних людей.