UA / RU
Підтримати ZN.ua

Неандертальці допомогли давнім людям пристосуватися до холодів – вчені

Гени неандертальців вплинули на пігментацію шкіри та імунну систему давніх людей.

Генетики заявили про те, що контакти з неандертальцями допомогли давнім людям, які вийшли з Африки, пристосуватися до холодних умов Азії та Європи. Висновки вчених були опубліковані в журналі Current Biology.

У ході дослідження вчені проаналізували набори дрібних мутацій у ДНК декількох сотень сучасних людей і порівняли їх зі структурою генів у геномі неандертальців. У загальній складності дослідникам вдалося виявити 126 "неандертальських" ділянок ДНК, які зустрічалися у двох третин жителів Землі, крім Африки.

Сім цих ділянок ДНК розташовані в генах, пов'язаних з пігментацією шкіри та її реакцією на ультрафіолет, а ще три десятки ділянок – відповідають за роботу імунної системи, у тому числі на вроджену реакцію клітин на різні грибки, віруси і бактерії, у тому числі грип та ГРЗ.

На думку дослідників, те, що ці гени присутні у сучасних людей, говорить про те, що вони були корисні для виживання наших предків. Схрещування з неандертальцями було ефективним способом прискорення еволюції і пристосування до нових умов, чим і скористалися давні люди.

Раніше вчені встановили, що гени неандертальців викликають депресії, нікотинову залежність і захворювання шкіри у сучасних людей.