UA / RU
Підтримати ZN.ua

Названо дату запуску телескопа «Джеймс Вебб»

Запуск запланований на 18 грудня.

Європейське космічне агентство (ESA) і NASA затвердили дату запуску космічного телескопа «Джеймс Вебб». Запуск заплановано на 18 грудня, він буде проведений з космодрому у Французькій Гвіані, повідомляється на сайті ESA.

Раніше старт планували провести в листопаді цього року через необхідність проведення додаткових перевірок готовності ракети-носія Ariane 5. На даний момент ведуться роботи з відправки розгінного блоку і телескопа на космодром Куру, які повинні завершитися до кінця вересня.

«Джеймс Вебб» є спільним проєктом ESA, NASA та Канадського космічного агентства. ESA відповідає за його запуск і підготовку ракети-носія.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Телескоп «Хаббл» повернувся до наукової роботи

Телескоп "Джеймс Вебб" стане заміною телескопа "Хаббл". Він буде займатися вивченням галактик раннього Всесвіту, дослідженням утворення нових зірок і спостереженням за планетами Сонячної системи. Спочатку новий апарат планувалося запустити в 2014 році, але значне перевищення витрат на нього і відставання від графіка змусили NASA перенести передбачувану дату старту місії спочатку на вересень 2015 року, а потім – на жовтень 2018 року. Пізніше телескоп планували запустити в березні 2021 року, але і цю дату перенесли.