UA / RU
Підтримати ZN.ua

Навігаційна система GPS буде стежити за ураганами

Дослідники розраховують, що використання GPS для вивчення характеристик ураганів буде сприяти кращому розумінню причин і умов їхнього зародження і поведінки.

Система супутникової навігації GPS може бути використана для вимірювання швидкості вітру в ураганах і прогнозування напрямку їхнього руху, повідомляє видання Cellular-News з посиланням на одного з авторів методики Стівена Катцберга з дослідницького центру НАСА у Хемптоні (США).

Дослідники розраховують, що використання GPS для вивчення характеристик ураганів буде сприяти кращому розумінню причин і умов їхнього зародження і поведінки.

Методика заснована на вимірі ступеня спотворення радіосигналу, надісланого з супутника GPS і відбитого від поверхні океану. Ступінь спотворення сигналу вимірюється за допомогою датчиків на літаках Національної адміністрації щодо дослідження океану і атмосфери США (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA), відомої як "мисливці за ураганами". Чим більше спотворений сигнал, тим більше неспокійною є поверхня океану, тим дужче на цій його ділянці хвилювання, викликане вітром. Саме за ступенем спотворення радіосигналу і можна стверджувати про те, чи досягає вітер ураганної сили, і наскільки сильний бушує над океаном ураган.

За заявою авторів методики, вона дозволяє вимірювати швидкість вітру з точністю до 5 метрів на секунду (близько 17 км на годину). Для порівняння, швидкість вітру в урагані середньої сили - близько 55 метрів на секунду (близько 200 км на годину). Це менш точно, ніж показники спеціальних зондів, що скидаються з літаків в зону урану і на його шляху: ці зонди забезпечують точність вимірювання на рівні 0,5 метра на секунду (1,7 км на годину). Однак недолік зондів в тому, що їх скидається обмежена кількість, і вони не забезпечують постійне спостереження за ураганом.

Супутникові виміри дозволяють перебороти ці обмеження. У 2016 році NASA планує запустити групування малих супутників Cyclone Global Navigation Satellite System (CYGNSS), на якому будуть встановлені датчики вимірювання спотворень сигналів GPS, що свідчать про силу вітрів в урагані. Таким чином, у поєднанні з власне супутниками GPS, буде створена глобальна система постійного моніторингу ураганів. !zn

Читайте також:

Ураган в Україні знеструмив майже 400 населених пунктів, одна людина загинула

США виділять 50 млрд доларів постраждалим від урагану "Сенді"

Світова економіка втратила 160 млрд доларів через природні катаклізми