UA / RU
Підтримати ZN.ua

Наступного тижня над Землею зійде перша цього року блакитна суперповня

Серпневий повний місяць ще називають осетровим.

У понеділок над Землею зійде блакитна суперповня

У понеділок над Землею зійде блакитна суперповня

У понеділок, 19 серпня, відбудеться повний місяць, який буде незвичайним. Над Землею зійде блакитна суперповня, повідомляє Live Science.

Зазвичай серпневий повний місяць називається осетровим місяцем. Блакитним місяцем він буде не через те, що раптово забарвиться в цей колір, а через астрономічні особливості.

Читайте також: Мільйони років тому Місяць «вивернувся навиворіт» – вчені

Існує два типи блакитного місяця: це може бути другий повний місяць в місяці або ж третя з чотирьох повень в одному астрономічному сезоні. Після Дня літнього сонцестояння 20 червня повні були 22 червня та 21 липня. Місяць Осетра 19 серпня і наступний за ним повний місяць, Урожайний місяць, 18 вересня, відбудуться перед Днем осіннього рівнодення 22 вересня.

За даними NASA, блакитний місяць кожного типу відбуваються раз на два-три роки. Останні сезонні блакитні місяці були у жовтні 2020 та серпні 2021 року, а наступний сезонний блакитний місяць відбудеться у травні 2027 року.

Повний місяць 19 серпня також буде супермісяцем. Місяць рухається навколо Землі еліптичною орбітою. Коли він досягає найближчої до планети точки, яка називається перигеєм, він здається більшим, ніж зазвичай. Це явище називається суперповнею.

Найбільшим і яскравим місяць буде в понеділок, 19 серпня. Але він здаватиметься більшим і яскравішим, ніж зазвичай, також у неділю та вівторок.

Серпнева повня називається осетровою на честь риб, що водяться у Великих озерах Північної Америки.

Раніше вчені заявили про те, що кількість плям на Сонці досягла максимуму за 23 роки. А це означає, що Землю можуть накрити сильні магнітні бурі.