UA / RU
Підтримати ZN.ua

Наступного тижня жителі Землі зможуть спостерігати рідкісне місячне затемнення

Збіг місячного затемнення і суперповні відбудеться вперше з 1982 року.

У неділю, 27 вересня, жителі Землі зможуть побачити в нічному небі рідкісне явище: поєднання місячного затемнення з суперповнею. Подібний збіг явищ трапиться вперше за останні 30 років. Повідомлення про це було опубліковане на офіційному сайті NASA.

Суперповня спостерігається на Землі щороку. Місяць підходить майже на 50 тисяч кілометрів ближче до Землі, ніж зазвичай. Це призводить до того, що він стає на 14% більшим і на 30% яскравішим, ніж в інший час.

Місячні затемнення ж представляють собою процес, під час якого тінь Землі майже приховує Місяць, оскільки планета проходить між супутником і Сонцем. Місячні затемнення відбуваються приблизно два рази на рік, лише в XXI столітті астрономи очікують 228 місячних затемнень. Затемнення 27 вересня можна буде спостерігати більше години.

А от комбінація затемнення і суперповні останній раз спостерігалася в 1982 році. Наступний подібне збіг станеться тільки в 2033 році.

У квітні цього року жителі Землі могли спостерігати найкоротший повне місячне затемнення. Його можна було спостерігати протягом 5 хвилин.