UA / RU
Підтримати ZN.ua

Наступного тижня спостерігатимуться місячне затемнення та метеоритний потік Персеїди

Вівторок, субота та неділя відзначаться одразу двома астрономічними явищами.

Наступного тижня за сприятливої погоди можна буде спостерігати за місячним затемненням та одним з найкрасивіших метеоритних дощів у році – Персеїдами.

У ніч на вівторок, 8 серпня, відбудеться часткове тіньове місячне затемнення. Тінь від Землі впаде на південну чверть повного Місяця, а освітлена частина супутника біля кордону тіні почервоніє. Процес триватиме майже дві години, найкраще затемнення буде видно о 23:20. Його також буде частково помітно за годину, вже о 22:23.

У ніч 12-13 серпня можна буде спостерігати пік метеоритного потоку Персеїди. Згідно з даними ММО (Міжнародної метеорної організації), у ніч з 12 на 13 серпня кількість падаючих зірок може досягати 10-20 на годину.

Цього року спостереженням може перешкодити світло Місяця, однак найяскравіші метеори розгледіти вдасться. Також можна буде побачити найбільш яскраві метеори-боліди, які утворюються при зіткненні метеорів з атмосферою Землі.

Для того, щоб спостерігати за дощем, необхідно знайти на нічному небі сузір'я Кассіопея, яке в цей час знаходиться в північно-східній частині неба.

Персеїди є одним з найкрасивіших і яскравих метеоритних дощів. Він виникає тоді, коли Земля проходить крізь пиловий слід комети Свіфта-Туттля.