UA / RU
Підтримати ZN.ua

NASA знову перенесло запуск телескопа «Джеймс Вебб»

Перенесення пов'язане з несприятливими погодними умовами.

NASA знову перенесло запуск космічного телескопа "Джеймс Вебб". Цього разу перенесення пов'язане з несприятливими погодними умовами у Французькій Гвіані, звідки буде здійснено запуск.

Як повідомляється на сайті агентства, нова дата запуску телескопа – 25 грудня. Тобто його перенесли на добу. Разом з тим, у NASA зазначили, що рішення про те, чи відбудеться запуск 25 грудня, прийматимуть на основі нових прогнозів погоди, які надійдуть 23 грудня.

Читайте також: Телескоп TESS знайшов ще одного представника Пустелі коричневих карликів

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Очікується, що телескоп «Джеймс Вебб» стане найпотужнішим інструментом із усіх, що були виведені на орбіту. Його розробка розпочалася ще 1996 року. Спочатку планувалося, що його запустять у 2007 році, але місія зіткнулася з низкою переносів та відстрочок. Через це збільшився бюджет проєкту, на даний момент він оцінюється в 9,7 мільярда доларів, 861 мільйон з яких буде направлений на його підтримку протягом перших п'яти років після запуску.

«Джеймс Вебб» займатиметься вивченням галактик раннього Всесвіту, дослідженням утворенням нових зірок та спостереженням за планетами Сонячної системи.

Запуск телескопа кілька разів переносили і цього року. Так, планувалося, що його запустять 18 грудня, потім старт перенесли на 22 грудня, а згодом – на 24 грудня.