UA / RU
Підтримати ZN.ua

NASA записало «симфонію» червоних гігантів

Звукові хвилі, які проходять через об'єкт, відбиваються і взаємодіють.

Вчені за допомогою телескопа TESS змогли виявити безпрецедентну кількість пульсуючих червоних гігантів, розкиданих по всьому небу. Такі зірки, ритми яких виникають з внутрішніх звукових хвиль, стали першим акордами «симфонії» нашої галактики, повідомляє NASA.

Основне завдання TESS - пошук екзопланет. Але його чутливі вимірювання зоряної яскравості роблять його ідеальним інструментом для вивчення зіркових коливань. Дослідники відзначають, що вже перші спостереження, проведені за допомогою телескопа, дозволили їм визначати маси і розміри пульсуючих гігантів з безпрецедентною точністю.

Звукові хвилі, які проходять через будь-який об'єкт, можуть відбиватися і взаємодіяти, в результаті чого одні з них посилюються, а інші - слабшають. Це може привести до впорядкованого руху, який називають нерухомі хвилі. Саме вони створюють звуки в музичних інструментах.

Прямо під поверхнею зірок, таких як Сонце, гарячий газ піднімається, охолоджується, а потім знову опускається, де знову нагрівається. Цей рух створює хвилі тиску, що змінюється, - звукові хвилі, які взаємодіють одна з одною, в кінцевому підсумку створюючи стійкі коливання з періодами в кілька хвилин.

Вчені відзначають, що фізичні відмінності між скрипкою і віолончеллю створюють відмінності в їхньому звучанні. Так відбувається і з зірками: коливання пов'язані з внутрішньою структурою, масою і розмірами.

Дослідники за допомогою машинного навчання навчили комп'ютер визначати червоних гігантів. Щоб навчити комп'ютер, вчені використовували криві блиску (вимірювання світла зірки в часі) для більш ніж 150 тисяч зірок, з яких майже 20 тисяч були пульсуючими червоними гігантами. Після того, як алгоритм проаналізував дані TESS, він визначив «хор» з 158 505 пульсуючих гігантів. Потім вчені визначили відстань до кожного гіганта і масу, використовуючи дані телескопа Gaia і нанесли їх на карту.

Зірки більш масивні, ніж Сонце, еволюціонують швидше, стаючи гігантами в більш молодому віці. Відповідно до теорії, молодші зірки з більшою масою повинні розташовуватися ближче до площини галактики, яка позначена високою щільністю зірок, що утворюють смугу Чумацького Шляху, яка світиться в нічному небі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Фахівці NASA опублікували запис звучання трьох червоних гігантів із сузір'я Дракона.

Читайте також: Італійські астрономи відкрили нове зоряне скупчення в Чумацькому Шляху

Нещодавно астрономам вперше вдалося отримати зображення екзопланети, яка розташовується дуже близько до нас. Її відстань до Землі становить всього 35 світлових років.