UA / RU
Підтримати ZN.ua

NASA витратила 450 мільйонів доларів на місяцехід і скасовує місію

Запуск скасовано через вищі, ніж планувалося, витрати.

У середу космічна агенція NASA повідомила, що скасовує програму роботів-всюдиходів, які мали запустити вже в листопаді для пошуку замерзлої води на Місяці.

NASA послалась на затримки у плануванні та ланцюгу поставок, а також на вищі, ніж було заплановано, витрати.

Космічний корабель під назвою VIPER — всюдихід Volatiles Investigating Polar Exploration — це робот вагою понад 450 кг, призначений для пошуку на зворотному боці Місяця водяного льоду та дослідження його походження шляхом аналізу ґрунту.

Місія VIPER мала розпочатися наприкінці 2023 року, однак через необхідність додаткового часу для передпольотних випробувань, а також подальші затримки у розкладі та ланцюгу поставок, місію перенесли на 2025 рік.

Читайте також: Вода на Місяці: вчені виявли нове поновлюване джерело

NASA вже витратила близько 450 мільйонів доларів на корабель, який був повністю зібраний, але так і не завершив випробування, повідомив журналістам у середу Джоел Кернс, заступник адміністратора з досліджень космічного агентства.

“Продовження місії VIPER призведе до збільшення витрат, що загрожує скасуванням або зривом інших комерційних місій на Місяць”, – йдеться у прес-релізі NASA.

Як повідомляється, агентство спробує «альтернативні методи» перевірки наявність льоду на Південному полюсі Місяця.

У 2022 році NASA відклала запуск ровера VIPER щонайменше на рік: замість листопаду 2023 року запуск апарату було перенесено на листопад 2024 року.