UA / RU
Підтримати ZN.ua

NASA вирішило відмовитися від спроб пробурити марсіанський грунт

За два роки апарат InSight так і не зміг просунутися в цій справі.

NASA більше не буде намагатися пробурити марсіанський грунт за допомогою інструменту «кріт» апарату InSight. Як повідомляє ScienceAlert, місію апарату на Червоній планеті продовжили, але спроби пробурити грунт більше повторювати не будуть.

«Кріт» - це інструмент, який офіційно називається Heat Flow and Physical Properties Package (HP3). Вся місія апарату InSight спрямована на те, щоб більше дізнатися про внутрішню будову Марса. А НР3, ймовірно, є найважливішим інструментом, встановленим на апараті.

Його завданням було пробурити марсіанський грунт на глибину п'яти метрів. Бур і лендер з'єднує спеціальний ремінь, оснащений датчиками тепла. Вивчаючи температурні особливості марсіанського грунту, вчені могли багато чого довідатися про геологічну історію Червоної планети.

Але бур так і не зміг досягти своєї мети. З моменту початку роботи на Марсі в 2019 році, «кріт» постійно стикався з проблемами. Спочатку він трохи пробурив грунт, а потім зупинився. Відтоді дослідники зробили безліч спроб все-таки заглибитися в грунт, які супроводжувалися і успіхами й поразками. Але в кінцевому підсумку стало зрозуміло, що зробити це неможливо.

«Ми зробили все, що могли, але Марс і наш героїчний кріт виявилися несумісними. На щастя, ми дізналися багато чого, що допоможе при створенні наступних місій, які спробують пробурити грунт», - заявив розробник НР3 Тілман Спон.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: ESA показало знімок «ангела» на Марсі

InSight здійснив посадку на Марс 26 листопада 2018 року. Вчені очікували, що зонд зможе повністю розгорнути стрічку за 40 днів, після чого почне отримувати інформацію про теплові властивості оточуючого грунту.