UA / RU
Підтримати ZN.ua

NASA та SpaceX представили план зі знищення МКС

Компанія розробить корабель, який "зіштовхне" станцію з орбіти.

МКС зведуть з орбіти до 2031 року

МКС зведуть з орбіти до 2031 року

NASA та SpaceX поділилися деталями плану зі зведення Міжнародної космічної станції (МКС) з орбіти. Планується, що станція затоне в океані приблизно 2031 року, повідомляє Science Alert.

У червні NASA заявило про те, що виплатить SpaceX 843 мільйони доларів за допомогу у виведенні МКС з експлуатації. Тепер вони поділилися деталями плану, що передбачає використання модифікованого корабля Dragon.

Читайте також: Рух МКС на тлі активного Сонця: фотограф показав унікальні кадри

Наразі такі кораблі доставляють на МКС і назад вантажі. Але сама станція важить майже 450 тонн. Тобто вона набагато важча за все, з чим Dragon мав справу до цього.

SpaceX планує оснастити Cargo Dragon новим потужним багажником і 46 двигунами Draco, що на 30 двигунів більше, ніж у звичайного Dragon. Космічний корабель, що вийшов у результаті, буде вдвічі довшим за звичайний і в чотири рази потужнішим, але й палива він використовуватиме в шість разів більше.

Директор SpaceX з управління місією Dragon Сара Вокер сказала, що найскладнішою частиною місії буде фінальний етап, який підштовхне МКС до остаточного спуску.

«Цей прожиг має бути достатньо потужним, щоб керувати всією космічною станцією, одночасно опираючись крутним моментам і силам, викликаним збільшенням атмосферного опору космічної станції, щоб гарантувати, що вона врешті-решт опиниться в наміченому місці», — заявила Вокер.

Очікується, що МКС затоне в океані, ймовірно, у південній частині Тихого океану, але NASA ще остаточно не вибрало точку.

Раніше стало відомо, що перший політ екіпажу космічного корабля Boeing Starliner, який мав тривати тиждень, розтягнувся щонайменше до серпня. Зараз NASA розробляє рятувальну операцію, яка дозволить доставити на Землю двох астронавтів, які «не застрягли».