UA / RU
Підтримати ZN.ua

NASA побоюється, що запуск SpaceX 30 тисяч супутників може завадити космічним місіям

Розміщення на орбіті великої кількості апаратів може стати на заваді запускам і спостереженням.

NASA висловило стурбованість планами компанії SpaceX запустити 30 тисяч супутників системи Starlink, а також планами інших великих компаній. В агентстві побоюються, що розміщення великої кількості апаратів на орбіті ускладнить космічні запуски та спостереження, повідомляє The Guardian.

SpaceX отримала дозвіл на запуск 12 тисяч апаратів для забезпечення доступу до інтернету, а також планує розширити своє угруповання до 30 тисяч.

"У NASA є побоювання з приводу потенційного значного збільшення частоти подій з'єднання і можливих наслідків для наукових і пілотованих космічних польотів NASA", - йдеться в заяві агентства до Федеральної комісії зв'язку США (FCC).

Читайте також: Супутникам Starlink змінили орбіту через небезпеку, що виникла

В агентстві зазначили, що зараз на орбіті знаходиться 25 тисяч апаратів, 6100 з яких – на висоті менше 600 кілометрів. Сузір'я SpaceX другого покоління «більш ніж вдвічі збільшить кількість об'єктів на орбіті та збільшить кількість об'єктів на орбіті менше ніж 600 кілометрів більш ніж у п'ять разів».

Джонатан МакДауелл, астроном з Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики, член групи Американського астрономічного товариства, що вивчає вплив супутників на астрономію, сказав: «Ми стурбовані наявністю такої великої кількості супутників, які заважають астрономічним спостереженням… Я думаю, що нам потрібно трохи більше часу з декількома тисячами супутників, що діють, перш ніж ми зможемо збільшити кількість до десятків тисяч».

15 січня Ілон Маск написав у себе в Twitter, що зараз на орбіті знаходиться 1469 супутників Starlink і ще 272 будуть незабаром виведені на робочу орбіту.

Занепокоєння планами SpaceX висловила також компанія Amazon, яка планує запустити понад три тисячі супутників у рамках проєкту Project Kuiper. Представники компанії побоюються того, що в рамках заявки SpaceX "принаймні сотні, а потенційно більше 10 000" апаратів працюватимуть на тих же орбітах, що супутники Kuiper.

У Amazon попросили FCC встановити "розумні умови".

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше SpaceX заявила про те, що втратила до 40 супутників системи Starlink через магнітну бурю, яка накрила Землю 4 лютого. Йдеться про те, що апарати знову увійдуть в атмосферу планети і згорять у ній, не утворивши космічного сміття.