UA / RU
Підтримати ZN.ua

NASA планує відправити на Місяць астронавта з іншої країни: коли це може статися

Наразі невідомо, яку країну представлятиме астронавт.

Пілотована місія NASA на Місяць перетворюється на міжнародну кампанію. Вже в найближчому майбутньому агентство відправить на супутник Землі астронавта, який буде не американцем. Про це заявила віцепрезидентка США Камала Гарріс, яка очолює Національну космічну раду, повідомляє Space.com.

«Ми маємо намір висадити міжнародного астронавта на поверхню Місяця до кінця десятиліття», — зазначила Гарріс. 

Читайте також: NASA показало космічну «різдвяну ялинку»

Обіцянка віцепрезидентки США підтвердила, що програма «Артеміда» не повторить історію місії «Аполлон», в якій брали участь виключно астронавти США. Камала Гарріс підкреслила, що 33 країни підписали угоду про «Артеміду», яка закладає основу для відповідального дослідження Місяця. 

«Це оголошення і це засідання нашої Національної космічної ради є ще однією демонстрацією нашої віри в критичну важливість міжнародного партнерства», — запевнила Гарріс.

Плани в рамках місії «Артеміда»

Завдяки місії «Артеміда» вчені прагнуть створити постійні населені бази на Місяці. Навички й знання, отримані в рамках програми, допоможуть людству висадитись на Марс у 2030-х або 2040-х роках, кажуть представники NASA.

Під час першої місії «Артеміда», наприкінці 2022 року, вчені запустили безпілотний корабель «Оріон» на орбіту Місяця і повернули назад на Землю. Науковці планують здійснити наступну місію «Артеміда-2», відправивши чотирьох астронавтів навколо Місяця до 2025 року. Серед них буде три астронавти NASA і Джеремі Гансен з Канадського аерокосмічного агентства. У 2025-2026 роках, під час «Артеміди-3», вчені планують висадити астронавтів біля південного полюса Місяця. 

Після цього з'являться «Артеміда-4» й «Артеміда-5», які можуть стартувати вже у 2028 і 2029 роках відповідно. За словами директора Європейського космічного агентства Йозефа Ашхабера, у четвертій та п’ятій місіях «Артеміди» братимуть участь європейські астронавти.

Для досягнення цілей «Артеміди» NASA використовує різноманітні партнерства, як комерційні, так і міжнародні. Європейське космічне агентство (ESA) надає сервісний модуль для американської капсули «Оріон», яка доставить астронавтів «Артеміди» на місячну орбіту. І ESA, і Агентство аерокосмічних досліджень Японії (JAXA), і Канадське аерокосмічне агентство (CSA) роблять значний внесок у створення Gateway — невеликої космічної станції, яку NASA планує побудувати на орбіті Місяця. 

Раніше голова індійської організації космічних досліджень (ISRO) Шрі Соманат повідомив про плани Індії заснувати базу на місяці до 2047 року. Вчені підготували детальну дорожню карту на наступні 24 роки.