UA / RU
Підтримати ZN.ua

NASA отримало фінальне повідомлення від марсіанського вертольота, але він ще живий

Маленький апарат завершив свою роботу.

Ingenuity передав на Землю останнє послання

Ingenuity передав на Землю останнє послання

Команда місії вертольота Ingenuity на Марсі попрощалася з маленьким апаратом, отримавши останнє повідомлення перед розформуванням. Але сам вертоліт ще живий і продовжить збирати дані про Червону планету, повідомляє IFLScience.

Ingenuity - це успішна місія NASA, в 2021 маленький вертоліт здійснив перший керований політ на іншій планеті. І це дуже серйозне досягнення з огляду на те, що умови на Марсі відрізняються від земних.

Читайте також: Місія з доставки зразків Марса: NASA зробило важливу заяву

Планувалося, що Ingenuity здійснить лише п'ять польотів на Марсі протягом 30 марсіанських днів, але в результаті він здійснив 72 польоти за 1000 днів. Він працював так добре, що NASA використовувало його для спостережень за Червоною планетою з висоти пташиного польоту та пошуку нових регіонів для дослідження марсоходом Perseverance.

Але під час 72 польоту Ingenuity здійснив вимушену посадку, втративши зв'язок із ровером. Коли ж зв'язок було відновлено, знімки показали, що основний гвинт вертольота, сильно пошкоджений і він більше не зможе злетіти.

Але хоча Ingenuity більше не може літати, він все ще може збирати дані про Червону планету і передавати їх Perseverance, а той, у свою чергу, передаватиме їх на Землю.

Нагадаємо, Perseverance зробив знімок вертольота Ingenuity, який самотньо сидить на верхівці дюни. Знімок було зроблено 4 лютого через два тижні після офіційного завершення місії вертольота.