UA / RU
Підтримати ZN.ua

NASA опублікувало кольоровий знімок загадкового кратера на Церері

Діаметр кратера Хаулані становить 34 кілометри.

Опубліковані знімки кратерів на Церері

Апарат Dawn передав на Землю нові знімки поверхні карликової планети Церери. На одному з них можна розглянути кольорове зображення кратера Хаулані. Знімок був опублікований на офіційному сайті NASA.

Діаметр кратера Хаулані становить 34 кілометри. На знімках, які були зроблені станцією Dawn з відстані 385 кілометрів, можна побачити сліди ерозії. Сині плями на поверхні кратера, на думку вчених, є викидами більш молодої речовини.

Дослідники також відзначають незвичайну багатокутну форму кратера. Кратери на інших планетах, у тому числі і на Землі, як правило, мають майже круглу форму. Кути кратерів на Церері, включаючи Хаулані, є наслідком розломів в корі карликової планети.

NASA також представило знімок кратера Оксо, який є другим за яскравістю кратером Церери. Діаметр кратера складає 10 кілометрів. Унікальність кратера Оксо також полягає в тому, що в ньому присутній глибокий розлом.

NASA

У серпні NASA підготувало "екскурсійний тур" по головним визначним пам'яткам на поверхні Церери – кратеру Оккатор з загадковими білими плямами і горі-піраміді. Пізніше дослідники заявили про те, щорозкрили таємницю цих плям. На думку вчених, вони представляють собою відкладення солі, і що вони, ймовірно, є слідом вивержень екзотичних "соляних вулканів".