UA / RU
Підтримати ZN.ua

Найстаріший порт у світі: вчені поставили крапку у суперечці про місто цивілізації Інда

Дослідники підтвердили існування верфі у Лотхалі.

Археологи підтвердили існування верфі в Лотхалі

Археологи підтвердили існування верфі в Лотхалі

З моменту виявлення хараппських пам'яток у Лотхалі, розташованому приблизно за 30 кілометрів від узбережжя затоки Кхамбхат у Гуджараті в Індії, археологи сперечалися про те, чи існувала тут верф за часів цивілізації Інду. І тепер їм, схоже, вдалося поставити крапку у цій суперечці, повідомляє Arkeonews.

Дослідження вчених з Індійського технологічного інституту Гандінагара (IITGn) дозволило знайти нові докази, що підтверджують існування верфі тут. Воно також дозволило по-новому поглянути на те, як гідрографія регіону формувала давню торгівлю та культурні взаємодії.

Читайте також: Сюрприз під водами Нілу: археологи зробили несподіване відкриття

Харапська цивілізація, також відома як цивілізація долини Інду або Індська цивілізація, є найранішою відомою міською культурою індійського субконтиненту. Вона існувала приблизно у 2500–1700 роках. до н. е., але деякі археологічні пам'ятки датуються і пізнішими періодами. Серед трьох ранніх цивілізацій світу (дві інші — Месопотамія та Єгипет) цивілізація Інда була найбільшою.

Лотхал розташовувався у південній частині цивілізації. Вважається, що близько 2500 року до нашої ери місцеві групи ремісників та торговців із тісними зв'язками з регіонами Сінд та Каччх почали населяти Лотхал. Харрапці жили тут протягом наступних двох чи трьох століть, будуючи планове поселення з новими галузями промисловості та збільшуючи торгівлю.

Лотхал найбільше відомий своїм добре збереженим цегляним доком і складом. Але в археологічних колах існує версія, що ця споруда була верфю. Артефакти іноземного походження, знайдені Лотхалі, підтверджують його міжкультурні торговельні зв'язки коїться з іншими цивілізаціями.

У східній частині Латхала розташовується великий трапецієподібний басейн з обпаленої цегли. Його довжина становить 222 метри, ширина – 37 метрів, а глибина – чотири метри. Те, що це могла бути верф, підтверджують наявність впускного та випускного каналу, 240-метрова платформа із глиняної цегли на західному краї для полегшення обробки вантажів та наявність «складу» поряд із цією спорудою.

Дослідження показало, що в минулому ріка Сабарматі протікала повз Латхал, хоча зараз вона протікає на відстані 20 кілометрів від цього місця. Згідно з аналізом, існував також маршрут, що з'єднує Ахмадабад через Латхал, водно-болотні угіддя Нал-Саровар та Малий Ран з Дхолавірою – ще одним поселенням Хараппи.

«Супутникові знімки розкрили старі русла річки Сабарматі, що вказує на ключове становище Лотала на важливому річковому шляху, пов'язаному з Котом [село в Ахмадабаді] та іншими багатими ресурсами районами з одного боку, і Літл-Ранн Каччха через Нал-Саровар з іншого. Дослідження підтверджує теорію верфі та вирішує проблеми історичних заток, демонструючи важливість Лохтала для торгівлі річковими та морськими шляхами», — заявили вчені.

Раніше вчені розшифрували текст, написаний на табличках, створених у Стародавньому Вавилоні. Цей текст говорив у тому, що «коли Земля повністю зануриться у тінь Місяця, цар помре».