UA / RU
Підтримати ZN.ua

Найбільший айсберг у світі розпався на частини

На місці одного гігантського айсберга утворилося 11 поменше.

Найбільший айсберг у світі, А68, розколовся на безліч уламків. В результаті океан на північ від Антарктиди перетворився на «суп» з шматків льоду, повідомляє Space.com.

На супутникових знімках, які були отримані 11 лютого, можна помітити 11 уламків, які оточили острів Південна Джорджія, який населяють пінгвіни і тюлені. Кожен з цих шматків льоду є уламком айсберга А68, який утримував звання найбільшого в світі протягом трьох років. І у кожного з уламків тепер є своя назва, починаючи від А68В до А68М.

Вчені побоювалися, що А68 може зіткнутися з островом і буде представляти загрозу для місцевих тварин. Тепер ця небезпека минула, але дослідники все одно вивчать вплив уламків айсберга на води, які оточують Південну Джорджію за допомогою роботизованих субмарин.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Від найбільшого айсберга на Землі відколовся шматок

Гігантська крижана скеля площею 5800 квадратних кілометрів відкололася від шельфового льодовика Ларсена в Антарктиді в 2017 році. Тріщина в льодовику Ларсена почала швидко рости в 2014 році і відтоді знаходилась під наглядом.

Найбільшим з айсбергів в наш час був айсберг В15, який відколовся від льодового шельфу Росса в 2000 році, його площа становила 11 тисяч квадратних кілометрів.