UA / RU
Підтримати ZN.ua

На Землю падає супутник, схожий на корабель із «Зоряних війн»

Він увійде до атмосфери планети 21 лютого.

Австралійська комерційна компанія HEO Robotics зробила знімки гігантського супутника, який знижується, рухаючись у напрямку Землі. Він згорить у атмосфері планети 21 лютого, повідомляє Space.com.

Знімки супутника були зроблені 14 лютого, коли він почав падіння на планету. Апарат ERS-2 або European Remote Sensing 2 – це супутник Європейського космічного агентства (ESA), який був запущений у 1995 році, він провів 16 років, спостерігаючи за нашою планетою, але у 2011 році його місія завершилася.

Читайте також: Японія готує до запуску в космос перший у світі дерев'яний супутник

Протягом двох місяців того ж року ESA запрограмувала кілька маневрів зі сходження супутника з орбіти. І це сходження має завершитися цього місяця.

ESA повідомило, що входження ERS-2 в атмосферу, як очікується, відбудеться в середу вдень 21 лютого з похибкою 19 годин в один чи інший бік. Ця невизначеність обумовлена «впливом непередбачуваної сонячної активності, яка впливає на щільність земної атмосфери» і, отже, може змінити силу опору супутника по дорозі вниз.

Поки сказати точно, де супутник впаде, важко, це можна буде зробити з наближенням часу його входження в атмосферу.

У самому агентстві заявили, що такі маневри повторного входу в атмосферу абсолютно безпечні. ERS-2 спалив паливо, що залишилося, під час маневрів сходу з орбіти в 2011 році. Крім того, його зниження було ретельно сплановано, щоб гарантувати, що він не зіткнеться з іншими супутниками чи космічним сміттям.

У повідомленні ESA також йдеться, що ERS-2 «був найдосконалішим космічним кораблем для спостереження за Землею, коли-небудь розробленим та запущеним у Європі». Вага супутника складає 2294 кілограми, що досить багато для фрагмента космічного сміття.

Натомість, за повідомленнями ESA, входження в атмосферу таких фрагментів – не рідкість. Великі шматки космічного сміття згоряють в атмосфері кожні кілька тижнів.

Очікується, що ERS-2 розвалиться на дрібніші фрагменти, коли досягне висоти близько 80 км над Землею. Більшість цих фрагментів згорять у атмосфері. Деякі з них досягнуть Землі, але, як очікується, впадуть в океан.

Нагадаємо, нещодавно NASA довелося відкласти вихід своїх астронавтів у відкритий космос, через шмат космічного сміття, яке підійшло небезпечно близько до МКС. Це був фрагмент розгінного блоку "Фрегат", який пролетів на відстані лише 400 метрів від станції.